Renoir měl krásné sídlo, v němž se necítil nejlépe. Svou zahradu ale miloval

Krásný dům, v němž nechtěl malíř bydlet. Tak by se dalo charakterizovat sídlo známého impresionisty Augusta Renoira v Cagnes sur Mer. Domek s nádhernou zahradou je otevřený pro návštěvníky, ať už dávají přednost olivovníkům, nebo originálům slavného malíře. Dům Renoira jsme navštívili a dozvěděli jsme se, proč z něj umělec utíkal, kdy mohl.

Logo

Lepší místo ke svému životu by si Auguste Renoir asi jen těžko mohl vybrat. Ze svého domu v Collettes měl krásný výhled na moře, v zahradě o sobě dávaly vědět cikády a měl tu božský klid. Přesto tady vůbec nebyl šťastný.

Pocit jako v klášteře

"Dokonce napsal některým svým přátelům, že se v domě cítí jako v klášteře. Navíc si koupil byt v Nice, kam často mizel. Je to trochu paradoxní. Zahradu měl rád, ale dům už ne. Možná je to tím, že tady strávil posledních jedenáct let svého života, a to část, kdy už nebyl zdravotně v pořádku. Dům měl proto spojený hlavně s bolestí," vysvětluje mi ředitelka muzea Virginie Journiacová.

Zahrada je opravdu překrásná. Zrovna se připravuje jeden z večerních koncertů, které se tu v létě pořádají. Bloumám kolem a jen se ubezpečuji, že mám stejné pocity jaké ostatní návštěvníci.

Auguste Renoir: Monet malující ve své zahradě v Argenteuil, 1873, olej na plátně

"Je to skutečně originální a je zajímavé podívat se, kde pracoval tak skvělý malíř. Zahrada působí opravdu uklidňujícím dojmem s těmi olivovými stromy. Jeho obrazy trochu reflektují krásu kolem. Jsou také překrásné," svěřuje se mi návštěvnice z USA a stejně nadšeně mluví i Piere z Nice, který je tady paradoxně poprvé v životě.

Vzpomínky Renoirova syna

"Opravdu se mi líbí zahrada s tím krásným výhledem na Cagnes. Muzeum je také zajímavé, i když trochu strohé. Ale taková byla tehdy doba. Jinak ovšem na mě dělá dojem hlavně jeho ateliér," řekl Piere.

Čtěte také

Auguste Renoir koupil dům v roce l907. Kdo z vás o něm chce vědět více, nechť si přečte knížku jeho vnuka Jacquese Renoira Milostný obraz, která vyšla před několika lety i u nás.

"Je to biografický román, v němž je historie Renoira a jeho rodiny. Je to také svým způsobem scénář, podle něhož by mohl vzniknout film. Znám ten dům dobře a narodil jsem se tady. Mimochodem jsem velmi rád, že kniha byla přeložena do češtiny. Je to pro mě pocta," říká Jacques Renoir, který stále žije na jihu Francie a v září by měl u nás vystavovat své fotografie.

Co se skrývá v domě?

Pojďme se ale podívat dovnitř. Dům má dvě patra, najdete tu jedenáct originálních obrazů, dále sochy a zajímavý je i nábytek, který je z doby, kdy tu Auguste Renoir opravdu žil. Nejzajímavější je ovšem ateliér, což potvrzuje i Virginie.

"Ateliér je místo, které mělo pro Renoira opravdu klíčový význam. Nemohl tam nikdo jiný než on sám a jeho modely. Bylo to jeho soukromé místo," řekla Virginie. "Můžeme se tam podívat?" ptám se. "Jdeme!" souhlasí Virginie.

"Dnes tady poprvé vystavujeme obraz, který jsme koupili a který namaloval André, přítel Renoira. Je na něm Renoir ve svém ateliéru, a právě jeho pomocí jsme mohli ateliér restaurovat tak, jak přesně vypadal. Jen se podívejte kolem sebe. Je tady úplně všechno jako na obraze včetně kolečkového křesla," říká Virginie a dodává, že tady také zemřel, tedy v místnosti vedle ateliéru.

Dům Renoira najdete v Cagnes sur Mer, ale ty z vás, kteří máte tohoto malíře rádi, mohu ubezpečit, že jsme s ním ještě neskončili. Renoir totiž není pohřben tady, ale v kraji Champagne. Proč, o tom si povíme někdy příště.

autor: jšm
Spustit audio