René Mašín

Pondělním hostem Dopoledního Radiožurnálu byl René Mašín, náčelník Horské služby v Jizerských horách. Provozovatelé zimních center si letošní zimu chválí, mohou být ale stejně spokojeni i horští záchranáři? "Co se týká chování lyžařů, tak nemůžeme říct, že by se to lepšilo. Je třeba brát zřetel na to, že sjezdové tratě jsou dnes v běžných střediscích upravovány tak, aby byly rovné, a to svádí k vyšší rychlosti. Dovednost lyžařů ale nestoupá, takže to vede ke srážkám a úrazům," poznamenal při rozhovoru v libereckém studiu René Mašín. V úterý 10. února bude hostem režisérka Marie Poledňáková.

"Známe vůbec pravidla pro správnou jízdu na sjezdovce?" ptala se svého hosta moderátorka Lucie Výborná. "Pravidla jsou jasně daná a měla by být viditelně vyvěšená při vstupu do lyžařských areálů, kde si lidé kupují permanentky. Teď byla vydána závazná norma, která stanoví, jak se mají lyžařské areály starat nejen o to, aby se lyžaři bezpečně dopravili směrem nahoru, ale i o bezpečnost tratí, které musí být například dobře značeny nebo mít obaleny pevné překážky."

Jaký druh běžných zimních sportů obvykle způsobuje nejvíce úrazů? René Mašín tvrdí, že podle údajů úrazové statistiky je momentálně nejvíce úrazů ve sjezdovém lyžování a při jízdě na snowboardu. Sjezdoví lyžaři mají více poranění dolních končetin jako například poranění koleních vazů a u snowboardistů naopak převažují úrazy horních končetin.

Jak se v posledních letech změnilo vybavení Horské služby v Jizerských horách? Je více vybavená třeba i kvůli nadcházejícímu libereckému Mistrovství světa v klasickém lyžování? "Za posledních pět let jsme získali techniku a vybavení na evropské úrovni. Kvůli mistrovství jsme z investičních peněz museli pořídit novou techniku, protože takhle velkou a rozsáhlou akci bychom s předchozím vybavením nebyli schopni zajistit. Jedná se o čtyřkolky na pásech plus další záchranné sety, které jsou u takové akce potřeba," říká náčelník René Mašín.

René Mašín v rozhovoru zmínil několik příhod ze své záchranářské praxe. Vyprávěl o případu, kdy lidé, kteří zavolali horskou službu k člověku v bezvědomí, vůbec nevěděli, jak by měli postiženému pomoci. "Ani mu nebyli schopní sundat batoh. Říkali, že je mrtvý, ale opak byl pravdou, pána jsme vrátili do života." Na druhou stranu existují i pozitivní případy, kdy lidé reagují na to, že někdo potřebuje pomoc. Hodně mladých lidí se nebojí zastavit krvácení, začít s resuscitací a se záchranou dotyčného."

Jak se René Mašín dostal k záchranářské činnosti a jak se člověk může stát členem horské služby? Co vše by měl splňovat a čím si musí projít? To byly některé otázky posluchačů na dnešního hosta. Jeho odpovědi si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s René Mašínem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio