Řádové sestry boromejky považují péči o Václava Havla za poctu

22. prosinec 2011
Zprávy

O Václava Havla v posledních měsících pečovaly na jeho chalupě na Hrádečku řádové sestry Angelika Pintířová a Evangelista Motáňová z Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského.

„Když si vzpomenu na začátky, kdy se stal prezidentem, tak mi tehdy přišlo fascinující, že to je prezident, který se chová úplně normálně. Velmi blízce. Když jsem se pak ocitla v jeho přímé přítomnosti, v jeho domácnosti, tak jsem byla ráda, že jsem se nezklamala. Že to nebyl jen obraz z dálky. Že to tak opravdu bylo. Byl a zůstal nesmírně lidský. Neměla jsem dojem, že stojím vedle nějaké světově známé celebrity,“ vzpomíná řádová sestra Angelika Pintířová.

„Zúčastnila jsem se včerejšího smutečního průvodu a nejvíc na mě zapůsobil jeho klid. V průvodu jsem také viděla spoustu mladých lidí, což mě potěšilo,“ ohlíží se za včerejšími událostmi sestra Angelika a dodává:

„Starost o Václava Havla byla naše dobrovolná služba, splácení občanského dluhu.“

„Péči o Václava Havla jsem brala jako vyznamenání a poctu,“ uvádí sestra Evangelista.

„Cítila jsem, že stojím před velkým člověkem, který je dobrý, laskavý a tolerantní. Díky němu jsem si uvědomila, že právě pokorní lidé dávají druhým pocit ocenění,“ uvažuje sestra Evangelista s tím, že její obdiv si Václav Havel zasloužil svou vyrovnaností, s níž nesl zájem veřejnosti.

Boromejky pečují nejen o nemocné a seniory, ale pomáhají také například drogově závislým, mají vlastní nemocnice i hospice.

autor: lvb
Spustit audio