Radiofórum - zprávy 7. září 2007

7. září 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Velká voda zaplavila celý Moravskoslezský kraj

Petr DUDEK, moderátor:
Podrobné zprávy má ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Velká voda zaplavila celý Moravskoslezský kraj. Na řadě míst platí stav ohrožení. Ochromená je také doprava. Na některých tratích nejezdí vlaky a několik silnic je zatopených. Další informace má můj ostravský kolega Michal Svatoš. Dobrý podvečer.

Michal SVATOŠ, redaktor:
Dobrý podvečer. V Moravskoslezském kraji celý den pršelo a hladiny rychle stoupaly. V noci, ráno a dopoledne byla nejvážnější situace v oblasti Jeseníků. V několika obcích tam museli evakuovat dohromady asi dvě stě lidí. Odpoledne se ale vzedmutí hladin přesouvalo směrem na východ do Beskyd. V tuto chvíli platí stav ohrožení na pěti místech, v Opavě na řece Opavě, v OstravěSvinově na Odře, na Karvinsku na řekách Olše, Stonávka a Petrůvka.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Michale, ty jsi dnes v postižených místech mluvil s celou řadou lidí. Jaká je mezi nimi nálada?

Michal SVATOŠ, redaktor:
Tak to záleží na tom, jestli v daném místě voda klesá nebo stoupá. Tam, kde už mají kulminaci za sebou, například v Krnově, tam jsem registroval hluboká oddechnutí. Nervozita a obavy jsou ale v lokalitách, kde voda stále stoupá, třeba v OstravěPorubě. Tam už si kvůli rozvodněné Porubce někteří lidé balí nejnutnější osobní věci, aby byli připraveni na případnou večerní nebo noční evakuaci.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Tolik Michal Svatoš. Na slyšenou.

Michal SVATOŠ, redaktor:
Na slyšenou.

Silné deště trápí i východní Moravu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Silné deště trápí i východní Moravu, i když ve Zlínském kraji není situace tak kritická jako na některých místech severu Moravy. Hasiči se nezastavili ani tam. Mají za sebou desítky výjezdů především na Vsetínsku. Situaci tam sleduje reportér Pavel Sedláček. Dobrý podvečer. Tak s Pavlem Sedláčkem se nám nepodařilo spojit. O informace další určitě nepřijdete, zprostředkujeme vám je v dalším vysílání.

Pozice šéfa železničních odborů Jaroslava Duška je vážně ohrožena

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Pozice vlivného a dlouholetého předáka železničářů Jaromíra Duška je vážně ohrožená. Vedení Odborového sdružení železničářů totiž Jaromíru Duškovi s okamžitou platností pozastavilo výkon funkce předsedy. Dušek chce své kolegy za to zažalovat. V čele nejsilnější odborové centrály v zemi je přitom už dvanáct let a má za sebou řadu úspěchů. Jak připomíná náš reportér Vít Dvořák, právě pod Duškovým vedením si například odboráři vymohli stávku v roce 1997, zastavení privatizace železnice a odchod jejího generálního ředitele.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Dušek odstaven, volal nám ráno anonym. Než jsme to ale mohli jako první ohlásit, ověření snadné nebylo. Odboráři o zveřejnění nestáli.

Zdeněk JÍLEK, tajemník:
Nebudu, protože dohoda byla taková, že to nebude předmětem nějakýho přetřásání venku v médiích.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Teprve, když nám České dráhy potvrdily, že dostaly kvůli Duškovi od předáků dopis, byl na podruhé tajemník Zdeněk Jílek sdílnější.

Zdeněk JÍLEK, tajemník:
Pan inženýr Dušek v této době není oprávněn činit žádné právní kroky jménem OSŽ.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Důvody?

Zdeněk JÍLEK, tajemník:
Důvody jsou vnitřní, týkají se pouze OSŽ.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Stalo se tak v době nepřítomnosti pana Duška?

Zdeněk JÍLEK, tajemník:
Je mimo, dneska má dovolenou, takže nebyl přítomen na jednání.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Jaromíru Duškovi se teď prý vybavili někdejší poměry v ODS.

Jaroslav DUŠEK, šéf železničních odborů:
Říkám si, že, že teď už trošku víc chápu Klause, co si prožil, když jen poté, co se odlepilo letadlo od země, mu jeho věrní udělali to, co udělali. Já jsem na tom v současný době také stejně.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Podle dostupných informací se předáci hádají mimo jiné o investice od odborářských hotelů a Duškovi vadí některé další aktivity jeho zástupců.

Jaroslav DUŠEK, šéf železničních odborů:
Neférovosti, protizákonnosti či odsávání peněz ze svazu bychom trpět neměli.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Ve hře je teď klíčová otázka. Jaká je pravděpodobnost, že pan Dušek zůstane dál předsedou nebo že bude odvolán?

Zdeněk JÍLEK, tajemník:
To bych, to bych v žádným případě nechtěl komentovat.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
O osudu Duška rozhodne ústředí odboru 3. října. Většina obyčejných železničářů k tomu dnes řekla: "Je nám to jedno".

železničář:
O nás zaměstnance se stejně nestarají, starají se jenom o židle.

Praktičtí lékaři se chystají 19. září na celý den zavřít své ordinace

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Praktičtí lékaři se chystají 19. září na celý den zavřít své ordinace. Chtějí tak protestovat proti výši úhrad za péči, které jsou podle nich nízké. Na protestní akci se dnes shodlo na celostátním setkání praktických lékařů v Milovech u Žďáru na Sázavou dvě stě padesát jejich zástupců. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Jan JELÍNEK, mluvčí Sdružení praktických lékařů:
Delegáti praktických lékařů jednoznačně odhlasovali, že na jeden den v celé republice zavřou, přeruší provoz svých ordinací na protest proti soustavnému podhodnocování primární péče, na protest proti tomu, jak jsme nedoplaceni, jak provozujeme své praxe, vykonáváme řadu úkonů, které nám pojišťovny neplatí fakticky.

Polští poslanci rozhodují o rozpuštění parlamentu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Polští poslanci rozhodují o rozpuštění parlamentu, které povede k předčasným volbám. O hlasy voličů se už teď uchází vládní konzervativní Právo a spravedlnost bratru Kaczynských a centristická Občanská platforma, kterou podporují podnikatelé. Po rozpuštění parlamentu musí být volby do pětačtyřiceti dnů říká zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín, kterého teď zdravím do Varšavy.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Dobrý večer. Polský Sejm po několika odkladech konečně začal projednávat návrh na své vlastní rozpuštění. Tento návrh předložil Svaz demokratické levice a pravděpodobně jej pak v hlasování podpoří i vládní Právo a spravedlnost a opoziční Občanská platforma. Teď právě vystupuje její předseda Donald Tusk. Po něm se očekávají vystoupení dalších předsedů politických stran a k vlastnímu hlasování by se poslanci měli dostat někdy kolem devatenácté nebo možná až dvacáté hodiny. Je velmi pravděpodobné, že návrh projde dvoutřetinovou většinou, to znamená, že pro bude tři sta sedm, nejméně tři sta sedm poslanců a polský parlament tím vlastně zkrátí své volební období. Volby budou pravděpodobně tedy 21. října.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Z Varšavy Martin Dorazín. Na slyšenou.

Papež Benedikt XVI. v Rakousku

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Papež Benedikt XVI. je v Rakousku. Alpská republika je letos jedinou evropskou zemí, kterou oficiálně navštíví. Chladno a vytrvalý déšť ve Vídni ale způsobily slabou účast věřících v ulicích města a na náměstí Am Hof, kde byl první vrchol papežovy návštěvy. Bylo tam ale jen asi sedm tisíc lidí, převážně školní mládeže. Organizátoři očekávali pětadvacet tisíc účastníků. Papež potvrdil, že jeho návštěva nemá politický, ale především poutní charakter. Jejím hlavním cílem je výročí založení baziliky Panny Marie v poutním místě Mariazell.

Sociální demokraté, lidovci a zelení zúžili výběr prezidentského kandidáta

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Sociální demokraté, lidovci a zelení zúžili výběr společného prezidentského kandidáta na tři jména. Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka jde o exministra zahraničí Jiří Dienstbiera a ekonoma Jana Švejnara. Třetí jméno nechtěl s ohledem na politické partnery prozradit. Prý se jedná o nestraníka, který by s vysláním do volby souhlasil. Zatím jediným kandidátem do voleb, které začnou začátkem února, je současná hlava státu Václav Klaus, toho nominuje ODS.

Česká koruna poprvé v historii prolomila hranici dvacet korun za americký dolar

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Česká koruna poprvé v historii prolomila hranici dvacet korun za americký dolar. Americká měna totiž prudce oslabila. Radiožurnálu to vysvětlil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Michal BROŽKA, analytik Raiffeisenbank:
Za tím posílením české koruny proti dolaru stojí ta americká strana, tedy oslabení amerického dolaru, za čímž dnes stojí zveřejnění výrazně horších výsledků z trhu práce za srpen ve srovnání s tím, co se čekalo.

Vydání kompletní edice dokumentů Charty 77

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Kompletní edici dokumentů Charty 77 od počátku do roku 1989 vydal Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd. Pět set devadesát osm dokumentů přináší například informace o komunikaci chartistů se zahraničím nebo o perzekuci občanských aktivit. Jak říká historik Jiří Suk v knize, jsou i dokumenty ÚV KSČ a Státní bezpečnosti.

Jiří SUK, historik:
Například velmi podrobný výslechový protokol s Janem Patočkou z počátku roku 1977, kdy Charta vlastně vstoupila do života. Je to určitě výborný ediční počin.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
V publicistické části Radiofóra budeme o edici dokumentů Charty 77 mluvit se spoluautorkou Blankou Císařovskou.

autor: ezi
Spustit audio