Radiofórum a Odpolední Radiožurnál mění svou podobu

3. červenec 2012
Radiofórum

Od 18. května 2007 přináší Český rozhlas 1 - Radiožurnál novou podobu jednoho ze svých nejdéle vysílaných publicistických pořadů - Radiofóra. Nově vytvořený tým složený z kmenových zaměstnanců Českého rozhlasu i externích spolupracovníků (například bývalý dlouholetý moderátor české redakce BBC Václav Sochor) nabídne posluchačům každý všední den od 18.00 hodin šedesátiminutový zpravodajsko-publicistický pořad. Změny se nevyhnou ani odpolednímu vysílání.Doplněno o reakci vedoucího redakce publicistiky.

Tradičně pojaté Radiofórum, které se ve víceméně nezměněné podobě rozhlasové besedy několika hostů vysílá už od roku 1990, vystřídá relace nabízející nejen přehled nejdůležitějších událostí v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách doma i v zahraničí, ale i jejich okamžitou analýzu. "Síť zahraničních i domácích reportérů a okruh pravidelných spolupracovníků Radiožurnálu umožňuje, aby svým posluchačům na sklonku dne nabídl rychlý, přitažlivý a spolehlivý přehled dění doma i ve světě obohacený o nezbytné souvislosti," vysvětluje vedoucí redakce publicistiky ČRo 1 - Radiožurnál Petr Dudek.

Na nejposlouchanějším okruhu Českého rozhlasu budou hlavní události dne "k dispozici" dříve, než jejich zpracování nabízejí televizní stanice. "Vycházíme vstříc hlavní posluchačské skupině ČRo 1 - Radiožurnálu, tedy ekonomicky produktivním lidem, kteří se po návratu ze zaměstnání shánějí po informacích, ale zároveň nechtějí jejich poslechem či sledováním trávit celý večer," dodává Petr Dudek.

Inovované Radiofórum přinese každý všední den v čase od 18.00 do 19.00 hodin dva přehledy zpráv, delší zhruba devítiminutový a kratší asi dvouminutový, ale hlavní náplní pořadu bude zhruba šest aktuálních námětů z uplynulého dne. O nich budou diskutovat jak sami jejich aktéři z řad politiků či státních úředníků, tak nezávislí analytici, novináři či ekonomové. Stranou nezůstanou ani náměty kulturní, společenské či sportovní. "Posluchače rozhodně nebudeme unavovat opakováním politických kauz, které jsou si k nerozeznání podobné a jejichž význam nepřesahuje rámec čtyřiadvaceti hodin," slibuje Dudek.

Na adrese www.izurnal.cz/radioforum najdete mimo jiné každý všední den podrobnosti o chystaném vysílání s výzvou, abyste je pomohli připravit svým komentářem. Těšíme se, že této možnosti budete využívat.

Nová všednodenní odpoledne

Spolu se změnou Radiofóra ČRo 1 - Radiožurnál osvěží i odpolední vysílání. V něm chceme sledovat důležité i zajímavé události doma i ve světě už v jejich vývoji. Odpolední Radiožurnál přinese mnohem víc živých vstupů z místa dění, než doposud.

Na konci odpoledne před 18. hodinou se mohou posluchači těšit na podrobnou předpověď počasí s meteorologem. Nejen řidiči zajisté ocení, že Zelenou vlnu v čase 17.58 hodin nyní vysíláme nejen v pátek, ale každý všední den.

-----

Milé posluchačky a vážení posluchači,
děkujeme vám za názory na obměněnou podobu pořadu Radiofórum, které nám posíláte. Jsou jich desítky a jsou velmi pestré. Pokud nás za naši práci v posledních dnech chválíte, jsme samozřejmě rádi. Utvrzujete nás tím v tom, že naše práce není marná a že úsilí, které vynakládáme, se vyplatí.

Velice pečlivě čteme i vaše kritické připomínky a snažíme se z nich co nejrychleji poučit. Nemůžeme vyhovět těm, kteří by raději dali přednost původní podobě Radiofóra, i když chápeme, že si na ni za dlouhá léta zvykli. Budeme ale určitě dělat všechno pro to, aby se nová podoba našeho pořadu průběžně zlepšovala - tak, aby i ti posluchači, kteří dnes nejsou spokojení, si časem na novém Radiofóru našli "to své".

Někteří z vás se podle došlých ohlasů obávají, že změna Radiofóra je důsledkem nějakého tlaku "shora". Ujišťujeme vás, že jediný "tlak", který při přípravě pořadu cítíme, je snaha připravit pro vás informace a analýzy v co nejčerstvější, nejúplnější a nejsrozumitelnější podobě.

Vzhledem k počtu vašich ohlasů není v tuto chvíli možné reagovat na všechny jednotlivě. To ale v žádném případě neznamená, že vaše názory pečlivě nestudujeme. Pište nám prosím dál, Radiofórum bude lepší i díky tomu, co se o něm z vašich ohlasů dozvíme.

Petr Dudek,
vedoucí redakce publicistiky ČRo 1 - Radiožurnálu

autoři: jkr , ekl , pdu
Spustit audio

Více z pořadu