Radim Fiala, poslanec za ODS

Vláda dnes oznámila, že stahuje zákon o státním rozpočtu na příští rok z Poslanecké sněmovny. Ministr financí i premiér tvrdí, že ten současný návrh rozpočtu je postaven i na takzvaném stabilizačním balíčku a že není možno zaručit jeho schválení všemi poslanci ODS. Bude tedy podle nich nutno zpracovat nový rozpočet, který bude ořezán o nějakých 20 miliard korun na výdajové stránce. Takže, vláda nemá ve sněmovně většinu na schválení stabilizačního balíčku. Zároveň nechce jít se schodkem rozpočtu nad 3 % HDP a je otázkou, jestli přežije další dvacetimiliardové šetření v dalším roce. Do značné míry má odpověď v rukou skupina revoltujících poslanců ODS. Dobré odpoledne u Dvaceti minut. Dnes je mým hostem poslanec ODS Radim Fiala, jeden z těch, kteří odmítají hlasovat pro současné znění takzvaného stabilizačního daňového balíčku. Dobrý den, pane poslanče.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jste z dnešním vývojem situace spokojen, s tím, co oznámili ministr financí a předseda vlády?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Tak, samozřejmě, že nejsem spokojen, protože spokojen bych byl, kdyby došlo k dohodě. Kdyby jsme si řekli, že potřebujeme nalézt těch dvacet miliard na výdajové stránce rozpočtu. Kdyby jsme se dohodli v ODS, kdyby ta dohoda byla v ODS a kdyby jsme potom s tím, jako ODS šli vyjednávat do koalice a přesvědčili i naše koaliční partnery, že to je ta správní cesta, tak potom bych byl určitě spokojen.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy nejste, pane poslanče, spokojen s tím, že to, řekněme, do určitého scénáře vypadá, že by se prostě ty úspory hledaly na výdajové stránce, že by 20 až 25 miliard korun bylo potřeba ušetřit v příštím roce ještě na výdajích?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Ano, ano. S tím ano, s tím samozřejmě jsem spokojen, to je správná cesta. Už i ten kompromisní návrh pana premiéra, který počítal s tím, že by se zvyšovalo jenom DPH ve snížené sazbě ze 14 na 15, kdežto ta základní sazba 20 % by zůstala tak, jak je. Tak byl podle mě počin správním směrem, ale ještě to nebylo dokonalé, ale to o čem mluvíme dnes, že bysme hledali jen na výdajové stránce v roce 2013 a v roce 2014 i v mandatorních výdajích, tyto peníze, tak já si myslím, že to je naprosto správná cesta.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, pojďme k tomu kompromisnímu návrhu, protože Petr Nečas a Miroslav Kalousek vám, myslím tím, poslancům ODS, kteří nesouhlasí s tou současnou verzí stabilizačního balíčku, de facto navrhují velice ořezaný balíček, který obsahuje zvýšení sazeb DPH na 15 a 20 % a následnému návratu, nebo následný návrat k nynějším sazbám 14 a 20 % a pouze na rok by měla být také zavedena, říká se tomu buď solidární příspěvek, nebo je to vlastně druhá sazba daně z příjmů pro vysokopříjmové skupiny. Je toto tak, jak to teď stojí a leží na stole, přijatelné pro vás?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Tak, my se budeme ještě scházet, ta skupina. Ta pracovní skupina neukončila svou činnost a v podstatě se sejde ještě před druhým čtením se sejde, ta skupina se sejde mezi druhým a třetím čtením tohoto návrhu zákona a já si myslím, že o té věci budeme ještě jednat. Já sám to nepovažuji za uzavřenou věc a já se budu sám za sebe, když budu hovořit, budu se snažit o to, aby prostě v Česku v České republice, v následujících letech, nedocházelo ke zvyšování daní, ať už je to daň z přidané hodnoty, což je, řekl bych, alfa omega toho balíčku. Je to také největší počet finančních prostředků, které bychom museli vzít z kapes daňových poplatníků a nebo ať jsou to ty další věci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co to znamená, když říkáte, že to nepovažujete za uzavřené? Minimálně z těch prohlášení předsedy vlády Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska tam nepadlo žádné slovo, víte, tady máme další návrh, o kterém budete, budeme jednat. Vypadalo to naopak, že to je téměř nejzazší míra, ke které jsou schopni zajít.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Ano, já jsem, já, já pevně věřím, že se můžeme dohodnout na tom, že zůstane 14 a 20 % tak, jak je v letošním roce a že také bychom měli ustoupit od milionářské daně, trestání aktivních seniorů a nebo změně zdanění živnostníků s dětmi. To jsou, to jsou prostě takové jakoby hlavní věci, u kterých se zvyšují daně a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane poslanče, jestli si dobře vybavuji složení toho stabilizačního daňového balíčku, tak to, co vy požadujete, znamená, že by ten stabilizační balíček zmizel.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
No, tak oni tam zůstanou ještě nějaké asi dvě drobné věci ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže by to byl takovej mini balíček s dvěmi drobnými jaksi posuny.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Ano, ano, ano. Je to tak. Nicméně, alfou omegou pro mě je daň z přidané hodnoty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu rozumím. Snažím se jenom dopátrat toho, co vlastně po zbytku ODS v tuto chvíli zejména chcete. Chcete, aby to, na čem do značné míry vláda postavila svoji existenci, protože s tím stabilizačním balíčkem je spojeno hlasování o důvěře vládě. Tak aby vlastně od něj upustila, a nechala tam jen pouhá nějaká dvě drobná opatření?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Víte, já si nemyslím, já si myslím, že celý ten balíček není správný zákon. To jsme si řekli proč, že prostě místo zvyšování daní by se mělo hledat na výdajové stránce rozpočtu. Teď k té druhé části té vaší otázky a to k té důvěře vládě. Myslím si, že já a pokud budu mluvit hlavně za sebe, ale i za několik dalších svých kolegů, tak my prostě nechceme zvyšovat pro zvyšování daní. Ten, kdo spojil tento zákon, ten to podle mého názoru, ne dobrý zákon, nebo špatný zákon s důvěrou vládě, byl pan premiér Nečas a tato vláda a já si myslím, že jich se musíme ptát na to, jak to bude s vládou, ale já prostě nechci podporovat zvyšování daní v České republice. A teď bych mohl vyjmenovat spoustu důvodů proč.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, to jsme notabene i naši posluchači Radiožurnálu už to mnohokrát slyšeli. Zajímá mě teď spíše to, jestli není možný vůbec žádný jiný kompromis z vaší strany, než že se prostě nebudou zvyšovat daně, a to si přiznejme, že stabilizační balíček je v podstatě balíček daňových opatření, které v různých oblastech daňové sazby, či samotné daně zvyšují.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Ano, rozumím té vaší otázce. Já v současné době nechci předjímat, ale musím říct naprosto upřímně, že jsem přesvědčen, že ke kompromisům může dojít, že dokonce věřím v tu dohodu. Řekněme si, že alfou omegou je daň z přidané hodnoty a možná milionářská daň, a že ke kompromisům může dojít a já nechci předjímat jaká budou ta jednání, ta další a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane poslanče, já tomu úplně nerozumím, protože vy říkáte, že pro vás je alfou omegou daň z přidané hodnoty, respektive to, aby se vůbec v České republice v tuto chvíli nezvyšovaly daně. Tak, co to je za kompromis, když by měla ustupovat jen ta druhá strana?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
No, tak my jsme naše, nebo moje pozice je naprosto konzistentní. To znamená, že já to, co jsem říkal, že nechci zvyšovat daně, říkám pořád a k tomu se snažím přesvědčit i ODS. Snažím se přesvědčit tu pracovní skupinu o tom, že existují i jiné varianty, jak to udělat, než zvyšovat daně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dlužno podotknout, že vy, pane poslanče Fialo, jste členem té pracovní skupiny. Je to pracovní skupina, která je složená z lidí, kteří jsou ve vedení ODS, ve vedení Poslaneckého klubu ODS. Také jste tam vy zástupci těch, řekněme nesouhlasících poslanců. Ještě jednou, vy říkáte, že věříte v to, že bude uzavřen nějaký kompromis. Jenom mi správně rozumějte, mě teď úplně nejde o to, jestli se budete dohadovat o nějaké desetinky, či procentní body DPH. Jde mi o to, jak blízko, nebo daleko je existence, nebo konec vůbec vlády Petra Nečase. Protože dřív nebo později na ten stabilizační balíček v Poslanecké sněmovně dojde. Jak vy osobně hodnotíte tu šanci, že nakonec budete moci pro něj zvednout ruku?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
To je velmi složitá otázka. A já to opravdu, pane redaktore, nechci předjímat, protože já pořád věřím, že se můžeme dohodnout, že dojde k tomu, k té dohodě, k tomu kompromisnímu řešení a že vláda rozhodně nepadne. Já si to nepřeju, nepřeju si předčasné volby, nepřeju si pád vlády, nepřeju si nástup komunistů a sociálních demokratů, takže, takže já pořád věřím, že prostě k té dohodě dojde. To je asi v této věci jakoby vše, co k tomu mohu říct, protože ani já sám netuším, jak se ta situace úplně přesně bude dál vyvíjet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, ale to vypadá, jako kdybyste jí neměl v rukou.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Já myslím, že to záleží na dohodě, na dohodě všech lidí, kteří jsou v té pracovní skupině, dále to záleží na dohodě v poslaneckém klubu ODS a dále to záleží na dohodě v koalici.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy říkáte, pane poslanče Fialo, že nechcete, aby padla vláda. Na druhou stranu po vládě, po koaliční vládě chcete, aby ze svého opatření daňového ten balíček, aby osekala na dvě nějaká relativně významná opatření. Myslíte si, že to vláda vůbec může přijmout?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Z ekonomického hlediska si myslím, že to lze přijmout.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A myslíte si, že se pohybujeme v ekonomickém, na ekonomickém poli? Nepohybujeme se teď čistě v politickém poli?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
No, a z té druhé stránky, z té politické uvidíme, říkám, že ještě budou probíhat jednání a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, pane poslanče, může to vláda přijmout, když vláda se usmyslela, že prostě ekonomickou situaci České republiky bude řešit nějakým opatřením? A v tuto chvíli tady stojí minimálně, řekněme, pět, šest poslanců ODS, kteří po ní chtějí, aby toto opatření v podstatě zahodila a nechala z něj nějaké dvě drobné věci, může to ta vláda přijmout, aniž by ztratila tvář?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že podívejte se, my jsme, sám pan premiér přišel s kompromisním řešením, kde jsme ze 16 miliard, které jsou nutné pro vyrovnání toho DPH, našli, nebo našel deset miliard jsme našli a zbývá nám, co se týče toho DPH 6. Já si prostě myslím, že ta možnost existuje, že prostě najdeme i těch šest, že se dohodneme, že prostě to vyřešíme nějakým jiným opatřením a já si myslím, že to můžeme vyřešit společně. Můžeme to vyřešit s panem premiérem, s touto vládou a že prostě tu situaci zvládneme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mělo by to být vyřešeno ještě před volebním kongresem ODS, který začne příští pátek?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Tak, samozřejmě, já jsem přemýšlel nad touhle věcí, ale já musím na rovinu a naprosto upřímně říct, že je to jedno, byť to vypadá velmi zvláštně, ta odpověď, tak v mém případě jde opravdu o daně o daňové zatížení občanů České republiky, firem a já prostě ten svůj názor mám konzistentní. Měl jsem ho konzistentní od začátku, to znamená pro mě je jedno, jestli budeme hlasovat před kongresem, nebo po kongresu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, poslanec ODS Radim Fiala je dnes jejich hostem. Pane poslanče, v médiích byly publikovány informace, zatím nepotvrzené, že vy a vaši kolegové oslovujete případné kandidáty na post předsedy ODS. Je to pravda?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Ne, já jsem, nemůžu mluvit za své kolegy, protože jsem o této věci s nimi vůbec nehovořil, ale já jsem nikoho nekandidoval a znovu opakuji, mě zajímají pouze daně v České republice a ne mocenský boj uvnitř strany a ani nevím, jestli pobíhá, jestli prostě někdo někoho kontaktuje, to jsou věci, který ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslíte si, že s předvolebním kongresem, pane poslanče, neprobíhá mocenský boj, v politické straně?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
To pravděpodobně ano, ale vy se mě ptáte, jestli jsem někoho kontaktoval. Já říkám, že jsem nekontaktoval a že ani nevím o tom, že by moji kolegové z řad rebelů, jak vy říkáte, někoho kontaktovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Představa, že by i po příštím víkendu, tedy po volebním kongresu ODS byl dále předsedou vaší politické strany Petr Nečas, je pro vás přijatelná?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že to musí rozhodnout právě kongres.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, já vím. Ptám se vás, na váš názor.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Já na ten kongres pojedu s nějakým svým názorem, budu ho tam prezentovat, budu chtít, aby kolegové, kteří přijedou na ten kongres, slyšeli, proč vlastně vystupujeme proti zvyšování daní, proč vystupujeme tady v neprospěch toho balíčku a hlavně, víte, já mám, jestli můžu, tak vám řeknu jednu věc. Ten, to zvyšování daní už je takový jako, pro mě osobně takový pomyslný strop ve věcech, které se v poslední době staly v Poslanecké sněmovně v té vládě, prostě já si nemyslím, že ta vláda dělá někdy úplně správné věci a je potřeba na tom kongresu se zastavit a podívat se zpět a říci, jestli takhle chceme pokračovat, konec konců si můžeme říct, že nám to lidé dali vědět v krajských volbách, do jako ODS skončila v krajských volbách na ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane poslanče, já vám do toho skočím. Odpověď na mojí otázku ohledně vašeho názoru na setrvání Petra Nečase na postu předsedy ODS?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Rozhodne kongres.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A když na kongresu přijde řeč na názor Radima Fialy?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
.... no ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, jenom, rozumějte mi správně, pane poslanče, vy mi teď naznačujete, že to je vaše vnitrostranická věc. Vy jste placen z veřejných peněz, stejně jako váš stranický předseda, předseda vlády. Vidíte nějaký důvod, proč by o vašem názoru na to, kdo by měl vést politickou stranu, případě potom i vládu, neměli vědět vaši voliči?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Ano, tomu rozumím. Já vám ale řeknu, že to je zatím můj soukromí názor, který jaksi formuji, který si nechám zatím pro sebe a rozhodnu se přesně až na tom kongresu, jak budu hlasovat v této věci, na kterou se mě teď ptáte.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
O těch věcech, které jsme se bavili před chvílí, to znamená o daních, o stabilizačním balíčku, o tom, jakým způsobem budete vyjednávat v pracovní skupině a tak dále. Předpokládám v těch zhruba šesti poslancích postupujete koordinovaně.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Ano, samozřejmě, nebo koordinovaně postupujeme hlavně v té trojici, v pracovní skupině, kde je Ivan Fuxa a Marek Šnajdr, kde jsme se hlavně v těch minulých, při těch minulých šesti setkáních té pracovní skupiny, domlouvali na tom, jaké návrhy té skupině dáme, kde by jsme měli šetřit a podobně. Takže v těchto věcech samozřejmě ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ví o těch vašich plánech například prezident republiky Václav Klaus?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Zase budu hovořit sám za sebe, já jsem s panem prezidentem už nemluvil několik let přímo, takže vůbec nevím, jestli o nich ví, nebo stoprocentně já jsem s ním nehovořil, ani jsem ho nekontaktoval, ani jsem neměl tu příležitost, takže já osobně si myslím, že ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A nechodí třeba někdo z vaší skupiny, možná o tom víte, možná ne, si takříkajíc na Hrad pro rozumy?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Neslyšel jsem o tom. Neslyšel jsem o tom, hovoříme spolu často, neslyšel jsem o tom, myslím si, že bych takovou věc věděl a myslím si, že ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak by se vám, pane poslanče Fialo líbilo, kdyby se současný prezident Václav Klaus vrátil zpět do vysoké politiky, například na post předsedy ODS?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Víte, já jsem do ODS vstupoval v roce 98 v podstatě v době Václava Klause a já musím říct, že některé jeho myšlenky si beru za svoje, ať jsou to myšlenky o Evropské unii, ať jsou to myšlenky o životním prostředí. Jsou to věci, kterým je, které mě velmi konvenují a myslím si, že takový politik v pravicové politice dneska rozhodně chybí. Takže, já bych to uvítal. Na druhou stranu, odpovím upřímně, nevím, proč by to dělal.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že jste ani neslyšel někde o tom, že by se o tom debatovalo, že by snad někdo spřádal plány, jak to zařídit.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Ano, mluví se o tom, ale mluví se o tom pouze jakoby imaginárně, ale neslyšel jsem, že by někdo hovořil o tom, že s panem prezidentem o tom hovořil, že by existovala nějaká možnost reálná, o tom ne. O tom, že si to spousta lidí přeje a přálo by si to, o tom jsem samozřejmě slyšel.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy by jste si to přál?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Ano, já bych si to přál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste to už určitě několikrát slyšel a četl z médií, ale myslíte si, že nemohou mít pravdu ti, kteří si myslí, že ten postup váš a vašich pěti kolegů z ODS je zároveň postupem, který nejenom, že může znepříjemnit život vládě Petra Nečase, ale zároveň ho může i ukončit?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
No, znovu opakuji. To, co jsem už řekl, na začátku byl zákon, který já považuju za špatný, s kterým nesouhlasím a tím, že s ním tato vláda spojila důvěru vládě, tak to je otázka, kterou, když já jsem se k tomu vyjádřil, kterou jsem si nemyslel, že to takhle bude a opravdu jsem byl rozhodnut prostě, bojovat proti tomu, abychom se zastavili, podívali se zpět, něco změnili, jsme v polovině toho vládnutí, měli by jsme být důvěryhodnější a měli by jsme něco udělat pro to, aby nás lidé, aby nám rozuměli, a aby nám za dva roky dali více hlasů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče Fialo, když vás poslouchám, jak mluvíte o tom, že by bylo potřeba se podívat zpátky a rozmyslet si, jakým způsobem budete pokračovat dál, čistě váš názor. Je rozumné pro ODS dál pokračovat v této vládě?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že ano. Já si myslím, že rozhodně ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, viděl jste dneska to pořadí, ve kterém o důležité věci, jako je stažení zákona o státním rozpočtu vystupovali před veřejností ministr financí a premiér? Váš předseda vystoupil jako druhý. Tuto důležitou věc oznamoval ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Je to podle vás v pořádku?

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
To je věc, která je, kterou souvisí s vládou. Já to až takhle přímo neberu. Prostě je to věc, která, nebo rozhodnutí mezi panem premiérem a panem ministrem financí, kdo rozhoduje první, nebo kdo vystupuje první, jsou věci, které jsou na těch dvou lidech. Pro mě jsou důležité ty výsledky. Výsledky, které ta vláda má.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Poslanec Občanské demokratické strany Radim Fiala byl mým hostem. Pane poslanče, díky za váš čas i komentář. Hezký podvečer.

Radim FIALA, poslanec /ODS/:
Taky vám děkuji, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Budu se těšit zítra u Dvaceti minut Radiožurnálu. Hezký podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zprostřednictvím formuláře. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat. Kompletní přepisy rozhovorů zveřejňujeme zpravidla následující den ráno, v případě státního svátku o den později.

autor: mav
Spustit audio