Radek Kislinger

29. červen 2010

S přibývajícími teplotami a táboráky se zvyšuje riziko požárů. Na možná nebezpečí a jejich předcházení se ptal Tomáš Pancíř Radka Kislingera z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, který za stěžejní považuje všímavost lidí.Ve středu 30. června bude hostem Zdeněk Duspiva, národní koordinátor pro digitální vysílání.

V létě hasiči nejčastěji vyjíždějí k dopravním nehodám a požárům domácností, v nichž jsou děti. Za noční můru všech hasičů však Radek Kislinger považuje požáry v přírodě, zejména lesní požáry nebo požáry polních porostů. „Jde o komplikované velké zásahy,“ potvrzuje.

V této souvislosti Radek Kislinger zmiňuje nutnost předcházení požárů. „Lidé by měli přemýšlet. Často totiž mají pocit, že jim žádné riziko nehrozí,“ domnívá se. Podcenění situace, například zapalování ohňů poblíž hořlavého materiálu, může vést k závažným následkům.

„Navíc je třeba vyhodnotit, jestli není na založení táboráku příliš velké sucho,“ dodává. Ti, kteří se chystají grilovat nebo založit větší ohniště, se mohou na hasiče obrátit a nahlásit jim akci. „Krajské sbory umožňují nahlášení ohňů přes internet,“ zdůrazňuje Radek Kislinger s tím, že ohniště je třeba ohraničit kameny nebo hlínou. Doporučuje mít po ruce vodu nebo přikrývku na uhašení drobných požárů.

Radek Kislinger

I přes všechna rizika, která s sebou léto přináší, vyjíždějí hasiči nejčastěji k požárům bytů. „Každý třetí případ má na svědomí vadná elektroinstalace,“ nastiňuje skryté nebezpečí Radek Kislinger. Byty jsou dnes přeplněné elektroinstalacemi, proto doporučuje před odjezdem na dovolenou vypnutí hlavního jističe. „Tím nic nezkazíte. Nikdy nevíte, co se v okolních bytech stane,“ varuje a vzápětí doporučuje preventivní kontrolu rozvodů, která odhalí případné problémy.

Pokud vás zajímá, jak se chovat za bouřky, proč ne všechny domy v Česku musí mít bleskosvod nebo zda dochází k výbuchům aut, které často vídáme ve filmech, poslechněte si audio záznam rozhovoru.

Radek Kislinger z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Záznam celého rozhovoru s Radkem Kislingerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.