První český držitel Oscara by dnes oslavil 80. narozeniny. Hollywoodskou kariéru mu znemožnil komunistický režim

V úterý 24. ledna večer už budeme znát nominace na letošní filmové ceny Oscar. V tento den by své osmdesátiny oslavil Ivan Jandl, který v roce 1949 tuto cenu získal. Americká filmová akademie ocenila jeho výjimečný herecký výkon v dětské roli v americko-švýcarském filmu Poznamenaní, v originále The Search. Novináři mu už předtím udělili další prestižní cenu – Zlatý glóbus.

„Bylo to za hlavní roli v tom filmu. Postava se jmenovala Karel Malík,“ vzpomínal Ivan Jandl na film Poznamenaní v 60. letech ve vysílání Československého rozhlasu, kde tehdy pracoval jako hlasatel.

„Švýcarská společnost tenkrát natáčela film o dětech zavlečených za války do Německa, jak se rodiče s dětmi hledají a jaká to byla ohromná obětavost všech těch lidí, kteří se na tom podíleli,“ pokračoval Jandl.

Podívejte se na trailer k filmu Poznamenaní:

Filmovou maminku Ivana Jandla hrála významná operní pěvkyně a herečka Jarmila Novotná. Film režíroval Fred Zinnemann, který se později proslavil hlavně westernem V pravé poledne.


V jednom z článků jsem zachytil výrok, že by měl být Ivan Jandl zachován pro socialistickou kinematografii. O tom, co se děje za železnou oponou, se tady nemělo mluvit. V americkém tisku se dostal i na první strany barevných magazínů. Amerika Ivanem určitě v týdnech kolem vyhlášení Oscarů žila. Václav Flégl, bývalý šéf Dismanova souboru

Ivana Jandla do hlavní role ve filmu Poznamenaní objevil v Dismanově rozhlasovém souboru. „Zúčastnil se zkoušky Dismanova souboru a tam mě také mimo jiné slyšel. Tak jsem se dostal do Švýcarska, kde se film točil,“ řekl k tomu Jandl.

Sympatický kluk s blonďatou patkou si získal americké diváky. V Československu se ale film Poznamenaní do běžných kin vůbec nedostal. Promítal se jen na filmovém festivalu v Mariánských Lázních.

Ivan Jandl si poté zahrál jen pár malých rolí v českých filmech. I když dostával nabídky ze zahraničí, vycestovat nemohl. V dospělosti se věnoval ochotnickému divadlu. Zemřel ale předčasně, v pouhých padesáti letech. Český rozhlas po Ivanu Jandlovi pojmenuje cenu, kterou bude udělovat významným osobnostem za výrazný přínos pro rozvoj rozhlasové tvorby.

autoři: jas , jpr
Spustit audio