Průzkum: Většina Čechů si myslí, že mezi Ukrajinou a Ruskem se mír v příštím roce nevyjedná

Dojednat mír mezi Ukrajinou a Ruskem se podle většiny Čechů v příštím roce nepodaří. Skoro tři čtvrtiny z tisícovky dotázaných to v polovině prosince řekly v bleskovém průzkumu agentury Median pro Radiožurnál.

Čtěte také

V brzké vyjednání míru mezi Ukrajinou a Ruskem nevěří hlavně mladí lidé, vysokoškolsky vzdělaní, kteří volili strany vládní koalice a prezidenta Petra Pavla. Ve všech těchto skupinách převažuje názor, že se mír nepodaří v příštím dohodnout, vyšší než 80 procent. Naopak to, že skončí válka mezi Ukrajinou a Ruskem si myslí 18 procent dotázaných.

Kteří lidé mezi nimi jsou? To světluje sociolog Medianu Ivan Cuker. „Vyjednání míru předpokládají více ti, kteří v posledních sněmovních volbách podpořili SPD a hnutí ANO. Jsou to dominantně lidé ve středním věku.“

Ukončení podpory?

Průzkum se zabýval i otázkou další podpory Ukrajině v boji s Ruskem. Lehce nadpoloviční většina, konkrétně 51 procent lidí si myslí, že by Spojené státy americké a další země i v příštím roce měly podporovat Ukrajinu alespoň tak, jako doteď.

Pro podporu jsou opět spíše mladí, voliči vládní koalice a prezidenta Pavla. Naopak snížení nebo úplné ukončení podpory si přejí dva z pěti respondentů. Jde spíše o starší lidi, se základním vzděláním, kteří žijí ve středně velkých městech a v minulých sněmovních volbách volili hnutí ANO nebo SPD.

Celosvětový konflikt

Čtěte také

Nebojuje se ale jen na Ukrajině. Průzkum se ptal i na to, jestli válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás může přerůst v celosvětový konflikt. Tyto obavy jsou ale v české společnosti relativně malé. Že se válka mezi Hamásem a Izraelem nerozšíří i mimo region, si myslí dvě třetiny Čechů.

Nejméně se toho obávají muži a lidé spíše mladí a středoškolsky vzdělaní, jsou to především voliči vládní koalice a prezidenta Petra Pavla. Přesto je tu ale více než čtvrtina těch, kteří alespoň mírné obavy z rozšíření konfliktu mají. Asi desetina dotázaných je v této otázce nerozhodnutá.

Spustit audio

Související