Pro zeleninu do hangáru vzducholodí? V Rize tam nakoupí kvas i metličky do sauny

V hangárech v lotyšské Rize kdysi parkovaly německé vzducholodě Zeppelin, ale posledních téměř 90 let slouží jako tržiště. Obří hangáry postavené ve stylu Art Deco lákají každý den desítky tisíc lidí k nákupu ryb, zeleniny a dalšího zboží.

Rižský centrální trh je největším v Evropě. Leží v části města, kde ruské obyvatelstvo převažuje nad lotyšským. Jde o chudší čtvrť, která kvůli vysoké kriminalitě nemá dobrou pověst a je tu i větší nezaměstnanost. Přesto je trh oblíbený a pro svůj jedinečný architektonický styl stojí za vidění.

Jednou za pět let ovládne lotyšskou Rigu folklorní šílenství

Festival zpěvu a tance se v Rize koná jednou za pět let.

Jednou za pět let se Riga promění na zpívající a tančící město. Do lotyšské metropole se sjedou desetitisíce milovníků lidovek z celé země i dalekého zahraničí, aby zahrály se svou kapelou nebo se zapojily do obřího pěveckého sboru. Oslavy písní a tanců jsou bez nadsázky událostí celostátního významu. 145 let starou tradici zařadilo UNESCO na seznam kulturního dědictví.

„Historicky šlo vždy o znevýhodněnou čtvrť. Poslední dobou se s tím snaží úřady něco dělat, rekonstruují u řeky staré sklady, pořádají se různé akce. Sice se lidé pořád zrovna nepředhání, aby tady mohli bydlet, ale nemyslím si, že by se proto měl někdo tomu místu vyhýbat,“ popisuje Lotyška Evita.

Působivé prostředí

Lotyška Evita chodí na trh často a ráda. „Za pultem potkáte lidi, kteří to, co prodávají, také vypěstovali. Můžete si s nimi popovídat, nic není zabalené v plastu. Je to zkrátka fajn,“ vyjmenovává výhody tržiště.

Prodejní stánky jsou rozestavěny v dlouhých řadách a jádrem tržiště je patero bývalých leteckých hangárů pro vzducholodě Zeppelin. Ty Riga pořídila ve 20. letech a jsou navržené ve stylu Art Deco.

Tržiště v Rize, vybudované v hangárech na vzducholodě

Evita dodává: „Lotyši jsou velmi praktičtí lidé, dali dohromady všechny součástky a řekli si: ‚Proč bychom to vyhazovali, můžeme z toho přece postavit něco užitečného.‘“

Luboš Palata: Riga, lotyšské hlavní město Pobaltí

Lotyšsko - Riga - Staré město

Moře je odsud ze středu města ještě pořád hodně daleko, ale přesto je lotyšská Riga nezpochybnitelnou metropolí celého Pobaltí, tak jako už mnoho staletí. Velký přístav, který ve středověku z obchodu mezi Ruskem a Evropou živil celé své okolí, zůstává dnes hlavním motorem ekonomiky malého, dnes už jen pouze dvoumilionového Lotyšska.

Původní hangáry byly ve skutečnosti mnohem větší, špatně by se ale vytápěly. Proto město pro stavbu použilo jen jejich horní polovinu a stropní oblouky se tak snížily ze 37 na 20 metrů. I tak jsou stále působivě vysoké a navíc mají prosklená průčelí, takže ocelová konstrukce uvnitř ještě lépe vynikne.

Ryby, květiny i metličky do sauny

Jednotlivé haly jsou mezi sebou propojené a v každé se prodává něco trochu jiného, někde zelenina, jinde uzené ryby. Hlavně čerstvé ryby jsou sem dovážené z druhého břehu řeky Daugavy každý den – kapři, úhoři, jeseteři a kaviár.

Můžete si tu dát kvas i uzbecký plov.

Ryby tu prodává taky paní Světlana: „Práce se mi tady líbí, jsem v krásném centru Rigy. Nakupovat přichází hodně lidí, dokonce i ze zahraničí se na nás chodí dívat.“

Kromě ryb se tu prodávají i květiny, čerstvě nasbírané houby či nařezané metličky do sauny a levné cigarety, které prý ve velkém nakupují hlavně turisté ze Skandinávie. Nechybí ani kvas a původně uzbecký plov – rýže nasáklá olejem, mrkev, hrášek a libové hovězí.

Největší tržiště Evropy si za svou téměř devadesátiletou historii prošlo sovětskou kolektivizací, zlatou érou, kdy obsluhovalo až sto tisíc lidí denně, i nástupem divokého kapitalismu po rozpadu Sovětského svazu. O svou atmosféru ale nepřišlo.

autoři: Viktor Daněk , kpk
Spustit audio