Prioritou je, aby děti netrpěly hlady. Ubrat se dá třeba z rozpočtu obrany, myslí si Alena Gajdůšková

Jak starým dětem by se měly vařit školní obědy zdarma? Mají dostávat jídlo bezplatně i děti z rodin, které to nepotřebují? A na kolik by opatření vyšlo státní rozpočet? Marie Bastlová se ptala poslankyně a místopředsedkyně poslaneckého výboru pro sociální politiku Aleny Gajdůškové z ČSSD.  

Současná vláda navrhuje, aby všechny děti v mateřských školách a v prvních třídách základních škol měly obědy zdarma. Alena Gajdůšková připomíná, že tento požadavek klade Sociální demokracie dlouho. Ve vládě Bohuslava Sobotky zavedla pilotní projekt Obědy do škol, který funguje doteď. Projekt podle ní ukazuje, že úvaha je správná. „Když dítě na oběd se spolužáky nejde, je vyloučeno z kolektivu. Alespoň jedno teplé jídlo by mělo dostat. Pilotní projekt ukázal, že u dětí zařazených do projektu se zlepšil zdravotní stav, jejich pozornost a prospěch ve škole,“ vyjmenovala poslankyně Gajdůšková.

HLASUJTE: Měly by mít děti obědy zdarma?

školní jídelna, oběd

Sociální demokraté chtějí Poslanecké sněmovně předložit návrh zákona, podle kterého měly děti v mateřských školách a na prvním stupni základních škol od září 2020 obědy zdarma.

Jako hlavní argument, proč mají mít obědy zdarma i děti z vyšších příjmových skupin, pak uvedla dlouhodobý paradox: „Obědy ve škole jsou už nyní dotované. Rodiče platí jen náklady na potraviny. Takže děti, které chodí na obědy, jsou dotované, zatímco ty, které na ně nemají, o tuto podporu přicházejí.“ A jako hlavní argument proti navrhovanému opatření zmínila současný stav, v němž na sociální dávky nedosáhnou některé skupiny, například samoživitelé, které by ale příspěvky fakticky potřebovaly. „Chceme zavést obědy pro děti zdarma plošně, aby podporu získali všichni,“ uzavřela Gajdůšková a odmítla i možnost, že by se místo investice 5 miliard korun změnila hranice pro čerpání podpory. „Nastavit takovou administrativu by možná bylo dražší. Navrhované opatření se vyplatí. Společnosti se to vrátí,“ myslí si.

Na úkor čeho tedy zmíněných 5 miliard vláda investuje? „Kdyby bylo na mně, podívám se na rozpočet obrany, zbrojení,“ prohlásila Gajdůšková. Námitku redaktorky Bastlové, že spojenecké závazky nás naopak nutí výdaje na obranu navyšovat, smetla slovy: „Myslím si, že máme důležité závazky vůči budoucnosti a našim dětem. Už Masaryk říkal, že je horší platit generály než učitele, o tom bychom měli přemýšlet.“

autoři: Marie Bastlová ,
Spustit audio