Příběh s neuvěřitelně šťastným koncem. Skotský surfař přežil na rozbouřeném Atlantiku den a půl

O neuvěřitelném štěstí skotského surfaře píšou britská média. Dvaadvacetiletý muž strávil v rozbouřeném a chladném severním Atlantiku skoro den a půl, než ho záchranáři našli až v Severním Irsku.

Matthew Bryce ze skotského Glasgow vyrazil surfovat v neděli dopoledne u Campbeltownu v hrabství Argyll na jihozápadě Skotska. Když se zpátky nevrátil ani po čtyřiadvaceti hodinách, jeho blízcí po něm vyhlásili pátrání.

Záchranáři ho hledali v rozsáhlé oblasti v průlivu mezi Skotskem a Irskem a nakonec ho našli asi 20 kilometrů od břehů Severního Irska a podchlazeného, ale při vědomí ho odvezli do nemocnice v Belfastu.

Jak BBC řekl mluvčí severoirské pobřežní stráže, pomohlo především to, že se na surfování pořádně oblékl – od úplného promrznutí ho zachránil neoprenový oblek. A kromě toho Matthew Bryceovi pomohlo, že se celých 32 hodin pevně držel svého surfu.

Bryce ale v poslední době není jediný člověk, kterému surf zachránil život. V americké Kalifornii na jednu surfařku zaútočil žralok. Mladá žena plavala v moři na pláži v San Onofre, když na ni žralok zaútočil.

„Plavkyně přišla o nohu, v okolí ale byli surfaři, které žraloka nakonec zahnali i s pomocí svých surfů. A na nich pak napadenou dívku odvezli na břeh, odkud ji vrtulník převezl do nemocnice,“ říká Zdeněk Novák.

autor: znk
Spustit audio