Při výbuchu v trolejbusu v ruském Volgogradu zemřelo nejméně čtrnáct lidí

30. prosinec 2013

Už druhý smrtelný výbuch ve Volgogradu za dva dny. Ráno zabila exploze v trolejbusu nejméně 14 lidí a dalších 28 zranila. V celé volgogradské oblasti byl vyhlášen státní smutek až do 3. ledna.

Podle místopředsedkyně ruské vlády Olgy Goloděcovové je celé Rusko v šoku:

„Je to strašná tragédie pro celou naši zemi. V tuto chvíli jsou všichni zranění v nemocnici. Tady ve Volgogradu jsme schopni zajistit první pomoc, vážnější případy převážíme do Moskvy.“

Podle vyšetřovatelů útok spáchal útočník, který při výbuchu zahynul. Části jeho těla odeslali k analýze DNA, aby ho identifikovali.

Dmitrij Pavlov z národního protiteroristického výboru potvrdil, že šlo s největší pravděpodobností o další teroristický čin:

„Jednou z verzí příčin této události je, že to byl výbuch bomby nastražené v kabině trolejbusu. Šlo pravděpodobně o teroristický útok. Velitel národního protiteroristického výboru poslal na místo činu specialisty Federální bezpečnostní služby, ministerstva vnitra i ministerstva pro mimořádné události. Zablokovali jsme přístup k místu exploze. Pracují na něm pyrotechnici Federální bezpečnostní služby a členové operační vyšetřovací skupiny.“

Nálož vybuchla v kabině trolejbusu v 8.23 tamního času. Svědkové mluví o tom, že šli ráno na trolejbus a najednou uslyšeli výbuch, viděli lidi utíkat z místa, slyšeli křik. Někteří naopak běželi pomáhat na místo.

„Vyšla jsem z domu, z podjezdu na zastávku Kačinského učiliště. Slyšela jsem hlasitý zvuk a potom jsem slyšela křik. Když jsem přišla k silnici, zjistila jsem, co se přesně stalo, že to nebyla petarda, ale jak se ukázalo, byla to exploze. Ze začátku jsem vůbec nepochopila, že je to trolejbus,“ popisuje svědkyně výbuchu.

Nálož v trolejbusu měla podle vyšetřovatelů sílu 4 kilogramů klasické trhaviny. Výbuch byl tak silný, že z vozidla zůstala jen kostra bez střechy a tlaková vlna vyrazila okna v protější pětipodlažní budově.

Jde o zhruba stejnou látku, která byla použita při předchozím útoku. Podle první vyšetřovací verze spolu oba útoky souvisejí, zřejmě ji provedla stejná skupina.

Čtěte také

Gubernátor Volgogradské oblasti Sergej Boženov slíbil rodinám obětí a zraněným veškerou pomoc:

„Všem je nám dnes velmi smutno a těžko. Soucítíme s příbuznými a blízkými těch, kteří zahynuli. Musíme se dnes semknout. Já sám pojedu do rodin obětí. Uděláme všechno pro záchranu těch, kteří přežili, pro jejich uzdravení. Postaráme se o organizaci pohřbů a výplaty odškodného rodinám. Jedním z hlavních úkolů dneška je, aby ti, kteří při těchto činech utrpěli zranění, přežili.“

Lidé se bojí cestovat veřejnou dopravou. Podniky svážejí zaměstnance s nepřetržitým provozem vlastními autobusy. Na ulicích se začínají organizovat jednotky kozáků nebo radikální mládeže, která je známá svým negativním vztahem ke všem lidem odlišné pleti, především pocházejícím z Asie a Kavkazu. Chtějí prohledávat tržnice, kde se shromažďují obyvatelé hlavně Severního Kavkazu.

Dnešní výbuch v trolejbusu otřásl Volgogradem necelých 24 hodin po explozi na tamním hlavním vlakovém nádraží. K odpovědnosti za výbuch se zatím nikdo nepřihlásil. Akce následovaly několik měsíců poté, co čečenský povstalecký vůdce Doku Umarov vyzval k novým útokům proti civilním cílům v Rusku včetně dějiště olympijských her v Soči.

Oba incidenty tak v Rusku oživily obavy z terorismu před zimními olympijskými hrami. Ruská vláda proto přijala další opatření ke zvýšení bezpečnosti. Týkají se především nádraží a letišť na celostátní úrovni. Moskva posílila hlídky také v metru a v městské hromadné dopravě.

Přes 30 lidí zabili teroristé v ruském Volgogradu v průběhu necelých 24 hodin

Protiteroristické jednotky se obávají dalších útoků separatistů v jihoruských městech, která jsou zranitelnější než olympijská Soči. Do jejího okolí totiž vláda přesunula tisíce policistů ze všech koutů Ruska.

Podle publicisty Jana Petránka je hrozba dalších atentátu poměrně velká: „Teď je velké nebezpečí, že něco podobného se nestane jenom ve Volgogradu, který je uzlovým transportním městem právě pro sočinské události. Ale dá se čekat i další atentát, protože to zřejmě je široce založená teroristická akce.“

autoři: dkk , Olga Kořánková
Spustit audio