Prezident jmenoval generály. Povýšil náčelníka generálního štábu i veterány druhé světové

8. květen 2014

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval nové generály. Hodnost armádního generála získal náčelník Generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel. Jde o nejvyšší vojenskou hodnost v české armádě. Prezident také povýšil tři válečné veterány – Emila Bočka, Milana Píku a Mikuláše Končického.

Všichni tři veteráni získali hodnost brigádního generála.

„Všichni tři se zúčastnili bojů druhé světové války, Emil Boček a Milan Píka u 310. perutě Britského královského letectva a Mikuláš Končický pak jako příslušník tankové brigády na území Sovětského svazu,“ uvedl Petr Medek z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Jméno Milana Píky je zajímavé i proto, že je synem generála Heliodora Píky, který který byl komunistickým režimem v roce 1949 popraven po vykonstruovaném procesu. Do generálské hodnosti Milana Píku už před několika dny jmenoval slovenský prezident Ivan Gašparovič

Do hodnosti brigádního generála prezident jmenoval také dva dosavadní plukovníky – zástupce ředitele společného operačního centra ministerstva obrany Petra Mikulenku a zástupce velitele vzdušných sil Jaromíra Šebestu.

Nejvyšší armádní hodnost získal náčelník generálního štábu Petr Pavel, namísto generálporučíka je armádním generálem. Petr Pavel je náčelníkem generálního štábu od roku 2012.

Návrh na jmenování generálů už v dubnu schválila vláda. Hlava státu jmenuje nové generály tradičně u příležitosti oslav Dne vítězství, který připomíná konec druhé světové války.

autoři: Zuzana Petráňová , kov | zdroj: ČTK
Spustit audio