Překonáte největší brankářské hvězdy? Aplikace Live Penalty propojuje hráče na mobilech se skutečnými fotbalovými esy

14. červenec 2020

Chtěli jste si někdy kopnout penaltu proti některému ze slavných brankářů? Přesně to umožňuje fotbalovým fanouškům aplikace Live Penalty. Její uživatelé jsou připojení on-line, balony, které létají až 90kilometrovou rychlostí, ale chytají živí brankáři v pražském studiu. Live Penalty je dalším z TOP10 finalistů soutěže Vodafone Nápad roku.

Čtěte také

V jednom z květnových kol hry Live Penalty si téměř 200 hráčů vystřelilo na brankáře druholigových Pardubic Jiřího Letáčka – a to z domova, pouze přes aplikaci. Brankář se v pražském studiu snažil chytit balon vystřelený ze stroje, který simuluje pokutový kop. Kam balon poletí, určovali právě hráči připojení on-line. 

„Normálně to funguje tak, že se ve hře ukážou stovky a tisíce lidí, kteří se mnou hrají, a společně se přetahujeme o to, abychom zaměřili target,“ ukazuje přímo v aplikaci autor Live Penalty Pavel Kacerle. Prstem na obrazovce označí místo, kam by chtěl, aby stroj vystřelil, a technologie WebRTC pak vyhodnotí a zprůměruje volby všech zapojených hráčů. 

Hra je on-line a hráči se přihlašují v předem oznámený čas, aby si zastříleli proti reálnému brankáři. Každé kolo hry představuje deset pokutových kopů, při kterých je postupně vyřazena část hráčů, kteří nezvolili vhodný směr střely. Desátou penaltu už proti brankáři virtuálně kope jen jeden hráč, vítěz daného kola. Cílem je nabídnout uživatelům co nejreálnější fotbalový zážitek. 

Podívejte se, jak hra proti skutečnému brankáři vypadá:

„Existují digitální hry, kde se hraje proti digitálním brankářům. Ty ale nejsou spojeny s opravdovými talenty a výkony hráčů, které jsou za ty roky draze nadřené. Chtěli jsme propojit skutečné hráče, kteří mají svůj talent nadřený, s digitálním prostředím,“ upozorňuje autor aplikace.

Chceme propojit fanoušky z celého světa s jejich oblíbenými idoly. Dáváme jim k tomu nástroj.
Pavel Kacerle

Penaltový stroj umí vystřelit až 90kilometrovou rychlostí, takže brankáři často musí předvést velmi pohotové zákroky. Aplikace totiž umí simulovat i takzvané fake shots, na které musí brankář zareagovat skutečně v poslední chvíli.

Aplikace míří za hranice

V současnosti si hráči můžou zastřílet proti českým brankářům: Přemyslu Kovářovi ze Slavie nebo Filimu Nguyenovi z Liberce. Do budoucna by ale Live Penalty chtělo pořádat i akce s brankáři z německé Bundesligy. 

„Jednáme s německými kluby, německá Bundesliga bude náš první zahraniční trh, na který se chceme přesunout,“ uzavírá Pavel Kacerle.

Projekt Penalty Live se spolu s dalšími start-upy a začínajícími firmami utká o titul v 13. ročníku soutěže Vodafone Nápad roku. V minulých letech ji vyhráli například chytré stélky do bot, které umí vyhodnotit a poradit, jak zlepšit vaši chůzi nebo nástroj pro trénink hokeje ve virtuální realitě Sense Arena.

V magazínu Experiment vám coby mediální partner soutěže budeme po celé léto přinášet ty nejzajímavější projekty z letošního ročníku.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související