Každý podvodník zanechá stopu. Český software odhalí podvrh u textových i obrazových dokumentů

10. červenec 2020

Jak banka pozná, že se někdo pokusil upravit třeba výpis z účtu, aby dostal lepší půjčku? Jedním z řešení je například software od českého startupu Resistant.ai, dalšího z deseti finalistů soutěže Vodafone Nápad roku. Pomocí umělé inteligence umí v dokumentu odhalit změny, které často nejsou na první pohled viditelné, ale zanechávají stopu v datovém zápisu souboru.

„Procesujeme jak PDF dokumenty, tak obrázky, protože dneska už je standard, že zákazník vyfotí dokument na mobilní telefon,“ vysvětluje zakladatel Resistant.ai Jan Doubek. Software si poradí s nejrůznějšími obrazovými formáty, ať už od Applu, nebo Androidu.

Využívají ho hlavně banky a podobné instituce. Přes jednoduché rozhraní do něj nahrají dokumenty svých zákazníků, aby zkontrolovaly, jestli se například žadatel o půjčku nepokusil ve svůj prospěch upravit jeden z potřebných dokladů.

Neviditelný důkaz

„Někdy jde změna i zobrazit, takže jsme schopni v dokumentu určit místo, kde zákazník něco schoval nebo třeba přidal nulu, případně přepsal nějaké důležité pole, ať už s cílovým typem účtu, nebo třeba s číslem dokladu, datem narození a tak podobně,“ upřesňuje Jan Doubek.

Software od českého startupu Resistant.ai odhalí podvod třeba i na falšovaném technickém průkazu

Takové změny totiž někdy nejsou na první pohled viditelné, když si třeba úředník v bance dokument otevře na počítači. Zanechají ale stopu v metadatech dokumentu. „Do těch programy, které se k modifikaci dokumentů standardně používají, ukládají značky o tom, jak je upravily,“ vysvětluje Doubek.

Čtěte také

Resistant.ai tak zkoumaný dokument porovná s těmi, které má uložené ve své databázi a hledá tyto odchylky. Jednak vychází z pokusů o podvod, k nimž došlo v minulosti, ale umí odhalit i zcela nové metody úprav dokumentů.

Důvěřuj, ale prověřuj

„Pro nás není určující, co je to za dokument – ať už občanka, faktura, výpis z účtu nebo technický průkaz. My hledáme jen důkazy o tom, že s dokumentem bylo manipulováno,“ dodává zakladatel startupu Resistant.ai.

A jak časté takové podvody vlastně jsou? „Například u žádostí o půjčky online se jedná o nižší jednotky procent všech žádostí,“ přibližuje Doubek. Objevují se také podvody při srážkách ze mzdy, změn rodná čísla nebo třeba zvyšování příjmů.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související