Pražský psí útulek po Vánocích

4. leden 2008
Zblízka

Chceme majetek a nechceme zvířata, tak nás často díky svým zkušenostem vidí pracovníci útulků, ve kterých je teď v lednu pořádně plno. Před začátkem vánočních prázdnin se hodně psích kotců vyprázdní, ale když lidé zjistí, že postarat se o psa je časově a finančně nákladné, tak po Novém roce se zase naplní. Jak to vypadá v psím útulku hlavního města Prahy zjišťovala naše reportérka.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Když zdejšími budovami útulku procházíte, uvědomíte si, že psi štěkají stále hlasitěji. Chovatel mi vysvětluje, že každý z nich na sebe chce upozornit.

chovatel:
No, tak oni nás vidí, tak by chtěla jít s náma, no.

Michaela VETEŠKOVÁ:
A zástupce vedoucího trojského psího útulku Radek Bogdan dodává, že i tato šestiletá fena Anděla chce svého nového pána najít. Právě u jejího kotce jsme se při naší procházce útulkem zastavili.

Radek BOGDAN, zástupce vedoucího trojského psího útulku:
Je to pejsek, kterej byl nalezenej před Vánoci. Měl, měl známku, měl telefon, ale známka je jenom z veteriny z Votic, tam nejsou schopni nám zjistit majitele a ten telefon je, bohužel, nedostupný, zřejmě asi, protože to je mobilní číslo, už třeba neexistuje nebo něco, takže ten pes je ... Sice byl jakž takž označen, ale, bohužel, nesprávně.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jméno feně německého ovčáka dali sami chovatelé. Z její psí známky nešlo nic zásadního zjistit.

Radek BOGDAN, zástupce vedoucího trojského psího útulku:
Byla nalezena 21. 12. v Praze 10 v Měcholupech volně pobíhající. Odchytová služba odchytila, přivezla. Nemůžeme vědět, jestli ten majitel tam bydlel nebo tam byl na návštěvě nebo něco takovýho. Nikdo se neozval. Podle našich evidencí ztrát, nálezů jsme nic nenašli, takže zvířátko je vystavený na internetu, je tady a čekáme, jestli se majitel neozve, protože, bohužel, ten telefon je nedostupný.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Chovatelé se mohou jenom dohadovat, co se asi tomuto psovi přihodilo. Ztratil se, anebo se ho někdo záměrně zbavil?

Radek BOGDAN, zástupce vedoucího trojského psího útulku:
Nevím, tak je tady možná i ekonomická situace nebo různě lidi, zemřou jim příbuzný, mají zvířata, oni samozřejmě rádi si vezmou majetek, ale psa už ne, že jo, nebo i kočku, to je celkem jedno, co v tom bytě s tím dotyčným žilo. Ale lidi chtějí majetek a nechtějí zvířata, že jo, o ty se nechtějí starat. Proč? V dnešní době je to pro ně přítěž.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Stává se často, že lidé přivážou psa v lese ke stromu a odejdou. A tady vedoucí odchytu ukazuje na svého psa, který se útulkem prochází spolu s námi. Jmenuje se Sára.

vedoucí odchytu:
Před deseti lety tady v lednu vyhodili malý štěňátko bulteriéra za bránou, zatroubili, ujeli a skončila u mě doma. Byl tady zaměstnanec, který když odcházel z našeho pracovního poměru, tak si odvedl odsud celkem sedm psů a má je dodneška, takže lidi prostě jak sem přijdou, tak si každej odvede svýho.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Ve zdejším areálu najde útočiště až sto sedmdesát pět psů. Nalezenci se ve zdejších kotcích zdrží řádově několik dní až měsíců. Když se o svého psa do půl roku majitel nepřihlásí, stává se majetkem útulku.

osoba:
Každý to zvíře ze zákona my musíme mít minimálně půl roku pod dohledem. Až po tom půl roce se stává majetkem toho náhradního majitele. Takže do toho půl roku my máme za něj zodpovědnost, protože stát se o to musí postarat a hlídat jeho další osud. Po tý době samozřejmě už lidi můžou dělat de facto, co chtějí, co jsou majitelé, ale to už si asi nikdo nedovolí, aby měl půl roku zvíře, a pak ho dal na nějaký pokusy nebo ho snědl, jak se traduje. Nevím, jak další soukromý útulky, ale městská policie si to nemůže dovolit, aby se jim to stalo.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Stává se vám, že sem přijde nějaký člověk s pejskem a řekne, že už se o něj nemůže starat, ať se postaráte vy?

osoba:
Bohužel, i to se stává. Je to poslední dobou čím dál tím častěji, to je pravda.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio