Pravidla musí platit pro všechny stejně, vylučuje hygienička Svrčinová možnost výjimky pro prezidenta

26. listopad 2021

Pražský hrad oznámil, že Miloš Zeman v neděli přijme Petra Fialu, aby ho jmenoval premiérem. Prezidentovi přitom ve čtvrtek vyšel pozitivní PCR test na koronavirus. Podle platných opatření by nyní u něj měla následovat dvoutýdenní karanténa. Jak by musela kancelář schůzku zorganizovat, aby proběhla z epidemiologického hlediska v pořádku?

Jak je možné osobně jmenovat premiéra, když povinná izolace člověka s pozitivním testem je minimálně 14 dní?

Jak je to možné, vám neřeknu. Ale musím jenom potvrdit, že podle metodického pokynu, který byl vydáván 19. října letošního roku, která instruovala krajské hygienické stanice a v souladu s postojem a doporučením Evropské agentury pro infekční onemocnění a Světové zdravotnické organizace (WHO), je izolace i u bezpříznakových osob nařizována na minimálně 14 dní od doby zjištění pozitivního testu.

Čtěte také

Hradní kancelář zmínila, že dodrží všechna opatření. Umíte si představit, co chce udělat?

Opravdu si to neumím představit. Nediskutovali se mnou o tom. Já jsem s panem kancléřem mluvila asi před čtvrt hodinou. A opakovala jsem mu, že stále platí tento metodický pokyn, kdy se musí dodržovat pravidla izolace. Izolaci ukončuje ošetřující lékař, který stanoví i podmínky, jaké musí ten člověk dodržovat při ukončování izolace.

V případě, že je pacient hospitalizován, tak v propouštěcí zprávě má napsáno, jaká má dodržovat pravidla.

A popisoval hradní kancléře detaily, podle kterých to chtějí udělat?

Ne, ne, o tom jsme se vůbec nebavili.

Tak tedy za jakých pravidel jde dostat nějakou výjimku, která by umožnila podobné narušení izolace? Je to vůbec možné?

Není to možné, protože tam rozhoduje ošetřující lékař a od nás jde metodický pokyn minimálně 14 dní. Výjimky prostě žádné nejsou.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová

Proto se vás musím zeptat: Nebude podle vás mít takový příklad negativní vliv na dodržování protiepidemických pravidel? Není to špatný příklad?

Pokud by došlo k takové výjimce, já věřím tomu, že k tomu nedojde, tak samozřejmě by se občané oprávněně ptali, proč oni mají jiná pravidla než někdo jiný. A ta pravidla musí platit pro všechny úplně stejně.

Proti nové variantě chystáme opatření

Ještě nám prosím řekněte, co teď chystáte za opatření proti nově objevené variantě koronaviru?

Zhruba za půl hodiny bude začínat jednání vlády, na kterém předkládáme krizové opatření, kdy nedoporučujeme striktně občanům České republiky vycestovávat do zmíněných zemí v jižní Africe a samozřejmě nastavujeme pravidla, kdy budeme požadovat testování před odjezdem z té oblasti a samozřejmě po příjezdu do České republiky.

autoři: Hanka Shánělová , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.