Požár Libušína nezpůsobila technická závada. Mohlo jít o nedbalost či úmysl

5. březen 2014

Za požár chaty Libušín v beskydských Pustevnách nemůže podle vyšetřovatelů technická závada. Zjistili to při ohledávání trosek. Ve hře tak zůstávají už jen dvě možnosti, jak oheň vznikl, nedbalost či úmysl.

Podle aktuálních informací z krajského ředitelství hasičů se objevily známky toho, že zdroj požáru mohl být vně budovy.

Hasiči a kriminalisté se teď soustředí na nalezení původního ohniska. Zatím pracují s verzemi nedbalosti nebo úmyslu.

Vyšetřování se přesouvá do laboratoří. Zlíne nemá expertní pracoviště, a proto nalezené indicie zkoumají pracovníci odboru kriminalistických expertíz z Brna.

Pokračují také výslechy svědků a prověřování dokumentace ke stavbě. Je také možné, že vyšetřovatelé povolají i znalce z příslušných oborů.

Valašské muzeum v přírodě, které památku spravuje, chce vyhořelý objekt obnovit. V úterý proto vyhlásilo i veřejnou sbírku. Jejím partnerem je i Český rozhlas.

Pracovníci muzea trosky chaty rozeberou použitelné zbytky zakomponují do vědecké kopie stavby. Víc poškozené předměty a stavební prvky poslouží jako předloha pro výrobu nových částí.


Sbírka na obnovu chaty Libušín
Příspěvky je možné zasílat na účet 107-6978880207/0100. Sbírku spravuje Valašské muzeum v přírodě.

Dřevěná turistická útulna Libušín byla otevřena v roce 1899, nese jméno bájné kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a grafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler.

Součástí interiéru byly i tři secesní lustry, dobový příborník, prosklená skříň, hodiny a 100 vyřezávaných židlí. V poslední době sloužila budova jako restaurace.


Zvětšit mapu
autoři: dka , rv
Spustit audio