Potomci Čechů v americkém Protivíně dodnes dělají tlačenku a domácí nudle

Protivín je jihočeské město vzdálené přibližně 13 kilometrů od Písku, ale také americké město ve státě Iowa, které leží nedaleko známější obce Spillville, kde v roce 1893 trávil letní prázdniny Antonín Dvořák. Tehdy byl totiž ředitelem Národní konzervatoře v New Yorku. Na potomky českých přistěhovalců v americkém Protivíně narazíte dodnes. Obyvatele s českými jmény je tam možné potkat na každém kroku.

Jsme v americkém Protivíně, který leží osm mil, to znamená nějakých 14 kilometrů, od Spillville. Dvořák sem do Protivína podle Michaela Klimeshe chodíval proto, aby navštívil další české krajany. Tehdy jich tady žilo hodně. Na zdejším kostele je dodnes český nápis „Bohu trojjedinému“ a na vedlejším hřbitově můžeme vidět jména jako Kovařík, Kalíšek nebo Císař.

Tlačenka od Polashků

Když dostane člověk v Protivíně chuť na něco dobrého, jde za zvukem chladicího zařízení – k řezníkovi. Protože řeznictví tady mají Polashkovi. Ochutnávky salámů, párků a tlačenek dělají v uzenářství u Polashků každou sobotu. Spolumajiteli podniku jsou otec Paul a syn Adam.

Adam Polashek je odhodlaný nést rodinnou tradici dál

„Řeznictví měli už můj dědeček a strýc. Děda farmařil na sever od města. Potom své první řeznictví prodali a nový majitel si zřídil masnu a uzenářství tady v centru města. A to jsme pak zase zpátky koupili my,“ vypráví Paul.

Tradice rodinného uzenářství bude podle Adama Polashka snad pokračovat. Jeho děti jsou sice ještě malé, ale rozhodně by chtěl udržet jméno podniku Polashek.

Nudle a koláče

V Protivíně se seznamuji taky s paní Ritou Kovarikovou a panem Bustou. Mojí češtině rozumí, ale povídáme si spíš anglicky.

Potomci českých přistěhovalců vzpomínají na své praprarodiče, kteří přijeli do Iowy koncem 19. století

„Co si vzpomínám, tak pradědečkovi bylo šest, když se sem přistěhovali. Už se tady v Americe narodil, to bylo v roce 1906. Pocházeli odněkud z Moravy, ale odkud přesně, to už si z vyprávění nepamatuji,“ říká pan Busta.

Rita si po středoevropských předcích kromě lámané češtiny uchovala ještě jedno důležité dědictví – dodnes dělá domácí nudle a koláče podle receptu našich babiček.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio