Pořad Život k nezaplacení získal cenu Ozvěny chudoby. Jedno z témat pořadu se ujalo i v politice

12. červen 2024
Zprávy

Ve kterých krajích nejvíce stoupají ceny energií, které společenské skupiny nezvládají splácet hypotéky nebo na čem domácnosti nejvíc šetří? Nejen o tom je projekt Radiožurnálu Život k nezaplacení. Jeho autoři si v úterý odnesli cenu Evropské sítě proti chudobě Ozvěny chudoby. Ta oceňuje publicistické příspěvky, které co nejvýstižněji a bez předsudků zobrazují chudobu a sociální vyloučení. 

Porota hodnotila 99 návrhů, které byly zveřejněny mezi loňským dubnem a prosincem. Život k nezaplacení tam tedy byl jako soubor 29 rozhovorů a jednoho speciálního vysílání. O vítězi pak rozhodovala porota složená z lidí, kteří mají zkušenost s chudobou nebo sociálním vyloučením. Letos šlo o druhé předávání cen a život k nezaplacení uspěl i loni.

Ekonomika a rodinné rozpočty

Jaká témata život k nezaplacení přesně pokrývá? Moderátor Jan Pokorný v pravidelných rozhovorech se sociologem výzkumné organizace PAQ Research Danielem Prokopem, případně ekonomickou analytičkou Českého rozhlasu Janou Klímovou rozebírají, jak se rekordní inflace a další nepříznivé ekonomické ukazatele promítají do rodinných rozpočtů.

Čtěte také

Vycházejí přitom ze sociologických dat, která sesbíral a analyzoval PAQ Research ve spolupráci s rozhlasovými datovými novináři. Projekt spustil Český rozhlas v roce 2022 a podle ředitele zpravodajství Ondřeje Suchana to souviselo s tehdejší energetickou krizí a inflací:

„Hledali jsme společný projekt, který by nebyl jenom o tom, že bychom zmonitorovali ta data, ale také jsme hledali řešení, možná dávali i nějaké návody a nějaký servis, jak lidi můžou postupovat, na jaké dávky mají právo a podobně. Cíl byl jednoduchý. Ve chvíli, kdy se objevila tato situace: být užiteční.“

Drobné vítězství

To, že je důležité, aby veřejnoprávní rozhlas vyzdvihoval taková témata, si myslí i moderátor Jan Pokorný. Podle něj se navíc některá z nich ujala i mezi politiky:

„Jedno z témat, které se politicky ujalo, souvisí se zákonem o dostupném bydlení. Teď to vypadá, že ten příspěvek míří silně i na středně příjmové domácnosti, na což jsme několikrát upozorňovali. A ta připravená novela, která by měla spatřit světlo světa, to mění. Je to jedno z našich drobných vítězství.

Projekt Život k nezaplacení můžete slyšet každou středu po 11. hodině na Radiožurnálu. Podrobnější analýzy jsou pak i na serveru iROZHLAS.

Spustit audio

Související