Pořád hrajeme v obrovské konkurenci o medaili, říká trenér Růžička

Čeští hokejisté budou hrát znovu po roce zápas o třetí místo na mistrovství světa. Vloni v běloruském Minsku zbylo na český tým po prohře se Švédskem čtvrté místo. Letos je soupeř jiný, Spojené státy, ale motivace před domácím publikem o to větší.

Po prohraném semifinále je ale vždy těžké nasbírat síly do posledního zápasu turnaje.

„V každém případě si myslím, že mužstvo, které prohraje, bude zklamaný. Věřím, že hráči udělají maximum a zabojujeme,“ věří trenér Vladimír Růžička.

Jako hráč má dva bronzy z mistrovství světa, na konci osmdesátých let se ale nehrálo play off a o medailistech se rozhodovalo ve finálové skupině. Dlouhá léta už ale rozhoduje o bronzové medaili jeden zápas.

„Je to o vůli. Musíme se vrátit do toho, že turnaj pokračuje. Máme šanci zabojovat o medaili. I když jsme malinko doufali, že budeme hrát o zlato, tak se musíme smířit s tím, že hrajeme o bronz. Pořád je to v obrovské konkurenci medaile.“

Vladimír Růžička doufá, že po loňském čtvrtém místu jeho tým zápas o bronz zvládne. Někdy se říká, že je těžké najít motivaci pro takový duel. Michal Vondrka s tím má bohaté zkušenosti, jednou mu to vyšlo, naposledy ne.

Ale po prohraném semifinále nemá problém začít hned myslet na boj o bronz.

„Těšíme se. Budu hrát o třetí místo potřetí a vidina medaile je obrovská. Před domácími diváky by se nám to líbilo hodně, motivace je neuvěřitelně velká,“ vysvětluje Michal Vondrka, držitel bronzové medailie z roku 2012.

Češi měli o 4 hodiny více času na odpočinek než Spojené státy, které podlehly v druhém semifinále Ovečkinem posílenému Rusku 0:4. A jestli by byl lepší soupeř právě silné Rusko nebo nevyzpytatelní Američané, to prý není potřeba nějak rozebírat.

Čtěte také

„V téhle fázi turnaje už je to jedno, už si nevyberete. Máme pořád možnost hrát o medaili, věřím, že se na to připravíme a budeme hrát líp,“ doufá obránce Michal Jordán.

Pokud český tým zopakuje výkon z úvodních minut semifinále, bude mít velkou šanci dosáhnout na domácím šampionátu na vysněnou medaili.

Utkání o bronz mezi Českem a Spojenými státy začne v 16:15 a celé ho budeme vysílat živě na Radiožurnálu nebo na streamu Český rozhlas Sport na webu zprávy.rozhlas.cz. Stejně jako večerní finále Kanada - Rusko, které začne ve 20:45 hod.

autoři: Vojtěch Bureš , fk
Spustit audio