Pomohl k lepší budoucnosti tisícům dětí. Zakladatel první večerní školy ve Španělsku byl také vášnivý umělec

Jihošpanělské město Ronda je historické a turisty často vyhledávané. Právě tam totiž v 60. letech minulého století založili jednu z prvních večerních škol ve Španělsku. Zásluhu má na tom Cristóbal Aguilar. Nevšední pedagog ale taky neobyčejný umělec. Díky němu se dostalo vzdělání generacím Španělů a Španělek.

Luis Aguilar je synem pedagoga a umělce Cristobala Aguilara. Vypráví o něm, protože jeho otec před třemi lety zemřel. Ve Španělsku na něj stále vzpomínají, takže to vypadá, jako by tu byl pořád.

Otec první večerní školy ve Španělsku

Cristobal Aguilar Barea byl jedním z prvních učitelů ve Španělsku, který na vlastní pěst založil před 50 lety večerní školu. Bylo to ve městě Ronda, v Andalusii, nedaleko Malagy.

Luis mi vypráví, jak jeho otce trápilo, že množství šikovných dětí nemohlo po základní škole ve studiu pokračovat, protože musely pomáhat rodičům na poli nebo při různých jiných zaměstnáních. Bylo tomu tak v šedesátých a sedmdesátých letech, ale také ještě v letech osmdesátých. A dokonce i později. Pan Cristobal učil ve večerní škole 35 let. Za tu dobu vypiplal ze svých žáků desítky adeptů na vysokoškolská studia. Mnozí se na univerzity dostali a úspěšně je absolvovali.

Malování patřilo k jeho vášním 

Luis nedávno v Rondě potkal jednoho z otcových někdejších večerních žáků. Když byl ještě chlapec, pomáhal rodině tak, že od 15 let sbíral kaštany nebo pracoval na poli. Po večerním studiu se ale dostal na ekonomickou školu. V Malaze si po tom založil vlastní firmu na daňové a finanční poradenství. Dnes má rodinu, postavil dva domy a ví, že kdyby nebylo pana Cristobala, nedosáhl by ničeho z toho.

Čtěte také

Luis, syn učitele a umělce, tohle všechno vypráví v klášteře svatého Dominga v centru malebného městečka Ronda. Panu Cristobalovi tady uspořádali výstavu olejomaleb a akvarelů. Ty zachycují krásy zákoutí tohoto turisty vyhledávaného andaluského města.

Přes prázdniny, po celé dva měsíce, si každý den v šest ráno vzal pan Cristobal barvy a stojan a vydal se uliček Rondy nebo do okolní přírody. Velmi rád maloval i místní lidi – prodavače dobytka na trhu, cukráře, kytaristu, zpěváka flamenca nebo muže, jak čistí a krmí koně.

Pocta v místě jeho působení 

Na otevření výstavy obrazů přijela do Rondy také současná ministryně financí Maria Jesus Montero. Pedagoga a umělce znala osobně. Byla jeho žačkou a s jeho synem Luisem se přátelí od střední školy.

Cristobal Aguilar Barea maloval z čisté vášně a svých obrazů prodal jen několik, když byla rodina v nouzi v době Francova diktátorského režimu. Pár děl tohoto nevšedního umělce a oduševnělého pedagoga ale najdete v Muzeu moderního umění v Barceloně, v Muzeu současného umění v Seville a dvě umělecké rytiny dokonce v prestižním Muzeu královny Sofie v Madridu.

autoři: Ľubica Zlochová , aka
Spustit audio

Související