Jak si zajistit celoživotní vášeň pro flamenco? Staří Andalusané doporučují rituál stříhání nehtů

Starý rituál zpěváků flamenca má moc nad osudem dítěte, které se ho zúčastní. Reportérce Lubici Zlochové o něm vyprávěl stařičký zpěvák.

Panu Manuelovi Márquezovi přezdívanému El Zapatero táhne už na devadesátku. Ve světě flamenca je jednou ze žijících legend. Profesionálním zpěvákem sice nikdy nebyl, celý život se držel obuvnického řemesla, často ale vystupoval na festivalech po boku těch největších zpěváků flamenca, jako například Antonia Maireny či Camaróna.

Jak si pojistit geny

Lubica Zlochová se zpěvákem flamenca Manuelem Márquezem zvaným El Zapatero

Nedávno mi pan Márquez vyprávěl velmi zajímavou příhodu o tom, jak si kdysi umělci flamenca chtěli za pomoci jistého rituálu zajistit, aby se jejich geny a talent přenesly také na jejich děti. Jednou ho prý nic netušícího pozvali také na takový rituál. Šlo o stříhání nehtů.

Zpočátku nevěděl, o co jde, ale uklidnil se, když viděl, že v domě u slavného umělce je už několik známých tváří ze světa flamenca. Konkrétně 11 mužů a 9 „gitanos“, tedy Romů. Jen Manuel a jeho bratranec byli neromského původu, ovšem nesměli to prozradit.

Stříhání u mistra

Rituál začal tak, že každý z přítomných mužů dostal plechový pohár s vínem. Nehty se měly stříhat dcerce jednoho tehdy velmi známého umělce. Na starosti to neměl nikdo jiný než slavný zpěvák flamenca Antonio Mairena.

Čtěte také

Když děvčátku nehty ostříhal, strčil mu ručku postupně do pohárů všech přítomných mužů. Právě to mělo zaručit, že z něj vyroste také vynikající umělkyně. A kolik bylo té holčičce roků, zajímám se. „Roků? Vždyť jí bylo jen asi 20 dní,“ vykřikne udiveně Manuel.

Součástí rituálu také bylo, že každý z přítomných zazpíval něco ze svého repertoáru, pokračuje El Zapatero. A zpívali tehdy evidentně s chutí, protože na „nehtové akci“ zůstali do sedmi do rána…

Flamenco v srdci

A vyrostla z děvčátka skutečně umělkyně? Na jednom festivalu flamenca přiběhl prý za Manuelem chlapík a ptal se, jestli si vzpomíná, jak u něj byl na stříhání nehtů. Od té doby uběhlo už dvacet let. Oba muži se poplácali po ramenou a dotyčný mu následně představil svoji dceru, krásnou jako růži.

Umělkyně z ní prý nebyla, ale lásku k flamencu po svém otci zdědila. Sice prý teď žije v Německu, ale každý rok se vrací do Andalusie – na festival flamenca.

autoři: Ľubica Zlochová , and
Spustit audio

Související