Polští politici perlí na internetu

Polský prezident Lech Kaczyński se i přes konzervativní pohled na svět snaží jít s dobou. Na populárním serveru YouTube už měsíc prezentuje videozáběry ze svých cest, vystoupení nebo slavností. Tímto způsobem se prezidentská kancelář snaží konkurovat lidové tvořivostí, která internetu využívá k více či méně vtipným taškařicím na účet politiků, prezidenta nevyjímaje.

Poláci jsou hravým národem a pokud sami nejsou terčem vtipů, pak projevují ohromný smysl pro humor. Nemohli proto nevyužít možností internetu. Inspiraci každý den zdarma nabízejí politici, včetně hlavy státu. Toho si internauti vzali na mušku už v době, kdy byl primátorem Varšavy. Tehdy se proslavil výrokem "táhni dědku", kterým reagoval na dotěrné otázky jednoho staršího občana.

Na serveru YouTube se hned objevily reakce a dokonce i jakási indická píseň s refrénem Dědku, dědku! Hravý národ samozřejmě nemohl nechat bez povšimnutí ani moment, kdy se Lech Kaczyński stal polským prezidentem. Pro tyto potřeby si internauti upravili jednu populární reklamu. Začíná uvolněnou rodinnou atmosférou a postupně přechází v horor.

Prezidentské období Lecha Kaczyńského - to jsou pro škodolibé rýpaly hotové žně. Hlava státu v sobě nezapře roztržitého univerzitního profesora, který poplete i jména hvězd polského fotbalu. Z Rogera Guerreira prezident udělal Rogera Fereira, což se dá ještě pochopit. Brankáře Artura Boruce, kterého prezident nazval Borubarem, mu ale fanoušci asi neprominou. Ostatně poslechněte si to sami:

Asi každý ví, že Lech Kaczyński má dvojče. Jeho bratr Jaroslaw je předsedou největší opoziční strany a také se mu daří vyvolávat komické situace: jednou trval na tom, že marihuana a konopí jsou dvě zcela různé věci. Jindy mu například nevypnuli mikrofon při zpěvu hymny.

Bratrům Kaczyńským se často říká kačeři nebo kačky. Mimochodem - soud rozhodl, že to není urážka majestátu. A sami bratři už zjistili, že bojovat proti tomu mohou jen za použití stejných zbraní. Na tiskové konferenci se jeden kolega zeptal, jestli v případě jisté informace nejde o novinářkou kachnu. "Kachna není to nejlepší slovo," odpověděl Jaroslaw Kaczyński a málem se udusil smíchy.

autor: mdo
Spustit audio