Policie se k zásahu v ostravském ghettu nechystá, Romové vytvořili hlídky

4. srpen 2012
Zprávy

Více než stovka lidí dál odmítá opustit zdevastované domy v ostravském ghettu Přednádraží. V budovách zůstává přes dvacet rodin včetně mnoha dětí. Od stavebního úřadu přitom obyvatelé dostali ultimátum k vystěhování do dnešní půlnoci. Podle informací Radiožurnálu se policie nechystá nijak zasáhnout.

Jak vysvětluje mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová, strážníci ani lidi z vybydlených domů vystěhovat nemohou.

„V případě, že by úřad zakročil, mohli bychom být požádáni, abychom zajišťovali bezpečnost pracovníků úřadu. Nicméně v případě, že by byli na místě přítomní třeba exekutoři, tak bezpečnost exekutorů provádí Policie ČR. Ani v jednom případě jsme nebyli požádáni, abychom zakročili,“ řekla mluvčí.

Stavební úřad nařídil, aby budovy byly do dnešní půlnoci prázdné. Kromě nefunkční kanalizace našli kontroloři i další závady, například nezajištěná sklepní okna. Od minulého týdne navíc v domech neteče voda.

Asi 180 lidí, většinou Romů, ale na místě zůstává, nájemníci z ghetta domy začali svépomocí opravovat.

„Nepustíme to, aby nám tady rozhodoval někdo jiný. Od toho jsme tady my doma a tady taky zůstaneme. Je to náš domov a my si ho vážíme,“ prohlašuje rezolutně Jan Bandy, neformální mluvčí nájemníků.

Čtěte také

Obyvatelé ghetta se také domluvili, že v noci budou hlídkovat, aby domy nerozkradli zloději kovů. Velet takové hlídce má Roman Kuman.

„Chystali se tu rozebírat hliníkové střechy. Chodí tu úplně cizí, kteří si chtějí zarábět na těch střechách. Mě pověřili, že to tu mám hlídat,“ řekl reportérce Českého rozhlasu.

Podle Lydie Poláčkové z Rady vlády pro romskou menšinu bude nutné situaci co nejdřív vyřešit.

Nájemníci z ghetta v Přednádraží se pustili do drobných oprav

„Doufám, že se lidi nemusí bát, že by je tady policie o půlnoci vystěhovávala nebo jim odváželi děti do dětských domovů. To si myslím, že se nestane. Každopádně se bude muset od pondělka začít intenzivně jednat. Starousedlíci by tady chtěli zůstat a jsou ochotni přiložit ruku k dílu,“ uvedla Poláčková.

Budovy patří firmě Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila, který je koupil asi před dvěma lety. Chtěl je opravit, avšak to nešlo kvůli nefunkční kanalizaci. Od té doby se řeší, komu vlastně kanalizace patří.

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz hledá pro lidi náhradní ubytování na ubytovnách. Tam ale obyvatelé Přednádraží nechtějí.

autoři: vih , ada
Spustit audio