Pohyb uprchlíků na Balkáně se zrychluje. Mezi Srbskem a Chorvatskem cestují vlakem

4. listopad 2015

Řecko a Itálie začaly odesílat uprchlíky přímo do cílových zemí. Obě země zatím transportovaly 136 lidí do Skandinávie a Lucemburska. Chorvatsko a Srbsko mezitím pokračují v převozu migrantů vlaky. Běžence vozí přímo do nového zimního tranzitního centra v chorvatském Slavonském Brodu. Denně si obě balkánské země přepošlou až pět tisíc lidí.

V zimním tranzitním táboře stojí desítky vojenských stanů a také velkokapacitní vyhřívané hangáry. Běženci tady mají k dispozici nemocnici, teplou vodu a jídlo.

Pro děti vznikl i hrací prostor. Migranti také mohou požádat o psychologickou pomoc. Každý uprchlík ale musí projít osobní prohlídkou, kde musí odevzdat otisky prstů.

Podle zástupkyně Červeného kříže se do tábora momentálně vejde pět tisíc lidí. Jakmile se dostaví další stany, zvýší se kapacita až na deset tisíc osob.

Vlaky s migranty přijíždí do areálu tábora přímo ze srbského Šidu. Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić tvrdí, že to je největší výhoda zimního tranzitního centra.

Zimní tranzitní tábor pro běžence ve Slavonském Brodě v Chorvatsku

Zároveň s otevřením tranzitního centra v Slavonském Brodu končí provizorní uprchlický tábor na srbsko-chorvatské hranici v Berkasovu, kde pomáhaly i desítky českých dobrovolníků. Migranti už přes zelenou hranici nepřecházejí, pomoc Čechů tedy v tomto úseku Balkánské trasy nepotřebují.

Čeští dobrovolníci strávili v Berkasovu necelé dva měsíce. Migrantům rozdávali jídlo, oblečení, léky a snažili se pro ně zajistit provizorní přístřeší. Jejich práci oceňovali místní i sami běženci.

Chorvatskem prošlo od půlky září zhruba 300 tisíc lidí, o azyl tam jich tam ale požádalo jen devět. Většina pokračuje dál do schengenského prostoru a především do Německa.

Trasy migrantů
autor: pev
Spustit audio