Pohled do zákulisí judisty Krpálka nebo tenistky Vondroušové? Začíná projekt Olympijský rok

24. červenec 2023

Už za rok odstartují letní olympijské hry v Paříži. Radiožurnál a Radiožurnál Sport proto nabídne seriál, který nahlédne do zákulisí slavných českých sportovců. Projekt Olympijský rok poodhalí, co všechno musí zvládnout na své cestě s cílem pod pěti kruhy.

Posluchači se můžou těšit na reportáže a rozhovory třeba s judistou Lukášem Krpálkem. Ten bude součástí Olympijského roku už potřetí. V obou předešlých případech slavil olympijský titul. Nejdřív v polotěžké, potom i v těžké váze.

Zlatou medaili bude obhajovat také vodní slalomář Jiří Prskavec. V Tokiu triumfoval na kajaku. V Paříži by ale mohl závodit ve dvou disciplínách. Před dvěma roky totiž začal trénovat a následně sbírat úspěchy i na kánoi.

Čtěte také

„Kdyby mi tohle někdo před tou nominací řekl, tak řeknu, že se úplně zbláznil. Že bych si dokázal olympijské hry v Paříži vyjet v obou kategoriích, to je skoro sci-fi,“ vysvětluje Prskavec.

Jestli se mu to podaří a jaké překážky bude muset na cestě do Paříže překonat, uslyšíte v Olympijském roku. Stejně jako příběh šampionky tenisového Wimbledonu Markéty Vondroušové, která si z loňské olympiády odvezla stříbro.

‚Vezmu vás k sobě domů‘

Seriál ale rozhodně nebude jen o tréninku a kvalifikačních kritériích. Bikerka Iveta Miculyčová, dvojnásobná mistryně Evropy, je připravená pustit posluchače a čtenáře i do svého soukromí.

„Vezmu vás k sobě domů. Ať se podíváte, jak žiju, co rodinka. Vezmu vás taky na fotbalové hřiště, kde jsem začínala hrát fotbal. Všechno to projedeme, těším se na to,“ usmívá se teprve 17letá Miculyčová, která závodí na kole v kategorii freestyle BMX.

Na projekt se těší taky dvojnásobný mistr světa v rychlostní kanoistice Martin Fuksa. „Jsem rád, že v projektu můžu být podruhé v řadě. A těším se na to, co s Lukášem v té cestě zažijeme.“

Duo reportér–sportovec

Tím Lukášem myslel Martin Fuksa reportéra Radiožurnálu Sport Lukáše Michalíka. Každý ze sportovců v Olympijském roce totiž vezme s sebou na cestu do Paříže jednoho reportéra.

Reportér Mikuláš Jáša bude mapovat cestu na olympijské hry v Paříži 2024 nejlepší české dvojice v plážovém volejbale - Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera.

V seriálu se objeví deset sportovců. Reportáže a rozhovory z jejich zákulisí budete moct poslouchat živě na Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport nebo zpětně v podcastových aplikacích a přečtete si je i na serveru iROZHLAS.cz.

Radiožurnál a Radiožurnál Sport nabízí Olympijský rok už počtvrté. Poprvé si sportovci pozvali mikrofon k sobě domů před letními olympijskými hrami v Riu de Janeiru 2016. Následovaly zimní hry v Pchjongjangu a letní v Tokiu.

Teď začíná cesta do Paříže.

SPORTOVCI V PROJEKTU

judista Lukáš Krpálek
vodní slalomář Jiří Prskavec
tenistka Markéta Vondroušová
cyklistka Iveta Miculyčová
kanoista Martin Fuksa
beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner
moderní pětibojař Martin Vlach
atletka Lurdes Gloria Manuel 
šéf olympijské výpravy Martin Doktor
paralympijský lukostřelec David Drahonínský

autoři: Adam Procházka , spu , rej
Spustit audio

Související