Po Česku židovskou Prahou

1. únor 2012
Po Česku

Vydejte se s námi na procházku jednou částí pražské historie. První Židé přišli do českých zemí už v 10. století. Přiváželi sem zlato, ale hlavně svou kulturu. Navštivte spolu s námi nejznámější pražské synagogy i místo, kde odpočívá golem. Speciál Po Česku začíná už v sobotu 4. února.

Právě v Praze, hlavním městě Českého království, vznikaly první židovské osady. V tomto speciálu Po Česku budete poznávat památky bývalého Židovského Města na Starém Městě pražském.

Václav Žmolík si k tomu přizval průvodce, člověka nad jiné zasvěcené – ředitele pražského Židovského muzea Leo Pavláta. Každý únorový víkend se s nimi podíváte do několika nejvýznamnějších památek. Nalaďte si vždy v sobotu a v neděli Víkendový Polední Radiožurnál a nezapomeňte, že s námi můžete i soutěžit a vyhrát zajímavé ceny – stačí zavolat, napsat e-mail nebo poslat SMS.

Procházka židovskou Prahou

První únorový víkend uslyšíte o historii pražského židovského ghetta a dozvíte se, jak tato část Prahy vypadala před asanací na přelomu 19. a 20. století. Cílem totiž bude Josefov, tedy někdejší Židovské Město. Navštívíme nejstarší ze zdejších synagog, Staronovou, na jejíž půdě dle pověsti odpočívá golem. Uslyšíte o historii tohoto svatostánku, zjistíte, jaké poklady ukrývá ve svých zdech, a dozvíte se, proč se jmenuje tak zvláštně, nejednoznačně. Nahlédneme i do Vysoké synagogy a bývalé radnice, kde dnes sídlí pražská židovská obec a které jsou běžně pro turisty nepřístupné.

Starý židovský hřbitov v Praze

V následujících víkendech můžete prostřednictvím rozhlasových reportáží nahlédnout do světoznámých synagog: Maislovy, Pinkasovy, Klausové nebo Španělské. V seznamu pražských židovských památek rozhodně nebude chybět Starý židovský hřbitov s obřadní síní. Kromě jiného se také dozvíte mnoho zajímavého o životě pražských Židů i o jejich osudech za 2. světové války a po ní.

„Židé žili v naší zemi společně s Čechy a Němci po staletí a dali jí mnohé. Jejich kulturní odkaz je, myslím, i dnes inspirativní. Když jej poznáme, dozvíme se ledacos i o našich českých předcích a o nás samotných. Na to se někdy zapomíná,“ říká k novému speciálu Po Česku jeho moderátor Václav Žmolík.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: Václav Žmolík , lep
Spustit audio