Plevel jako zdroj vitamínů a neobvyklé chuti? Ano!

26. květen 2019
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer vynáší na světlo zapomenuté bylinky, které zahrádkáři vnímají jako plevel: bršlici kozí nohu a ptačinec žabinec. Vitamin C a výrazná chuť se často skrývá v zatracovaných rostlinách.

Dostal jsem od kamarádky velmi osobní dárek k narozeninám. Je to pochopitelně něco k jídlu. Mám rád dárky z gastronomického světa, takže pokud jsou vánoce nebo slavím nějaké výročí, je to se mnou docela jednoduché. Stačí vymyslet zajímavé jídlo, delikatesu, neobvyklý nápoj, exotické koření a tak dále. 

Pesto z bršlice kozí nohy

Tvaroh s pestem z bršlice kozí nohy

Bršlice je bylinka, kterou většina z nás považuje za obyčejný plevel. Ani já jsem donedávna netušila, že hojně rozšířená rostlina po všech loukách, podél cest, na zahradě mezi plevelem, zkrátka opravdu úplně všude, se dá využít na nespočet způsobů v kuchyni! 

Moje dlouholetá kamarádka mi dala – sklenku soli. Ovšem není to sůl jen tak ledajaká. Je vyrobena jenom jediná várka. Na etiketu kamarádka Jarka napsala: Italská mořská sůl, medvědí česnek, bršlice kozí noha a ptačinec žabinec. Krystalky soli mají lehce nazelenalou barvu a voní trochu rybníkem, trochu česnekem a žabincem. Je dobrá, je zvláštní a jedinečná. S velikou úctou si ji občas lehce nasypu na krajíc chleba s máslem.

Medvědí česnek asi nemusím představovat, ale bršlice kozí noha, to je taková obyčejná bylinka, která má vysoký obsah vitamínu C a její listí se v minulosti občas používalo do salátů nebo zeleninových polévek. Z lékařského hlediska má zklidňující účinky.

Co se týká další ingredience mé specifické soli, ptačinec žabinec je všeobecně vnímán jako otravný a obtížný plevel zahlušující naše zahrádky. To je sice pravda, ale taky se dá používat do salátů, je všude k mání – a zdarma.

Ochutnejte ptačinec – hodí se do salátu! Objevujeme bižuterii na talíři

Ptačinec

Už nyní na zahradách a parcích najdete něco, co se dá natrhat do polévky. A třeba takový česnek viničný lze naložit s hermelínem, k vidění jsou také fialky, řebříček… Takzvanou jedlou bižuterii, tedy květy a bylinky, které můžeme velmi dobře využít nejenom v profesionální gastronomii, ale také v domácí kuchyni, Češi teprve objevují.

Těmhle plevelům se daří pořád skvěle. Když je utrhnete, za chvíli vyrostou neuvěřitelně rychle další. Nezničitelný plevel. Ovšem žabinec, stejně jako bršlice kozí noha, je opomíjená dobrota z darů naší přírody. Navíc je nemusíme kupovat. Stačí jen mít oči otevřené a projít se po nějaké zahradě, prohlédnout kompost, rumiště či lesík.

Já vím, že zahrádkáři lomí rukama, jak jim zaplevelují záhonky s mrkví a salátem, ovšem možná někteří netuší, že v těchto nešlechtěných, téměř divokých plevelovitých bylinách se skrývá hodně látek prospěšných našemu zdraví. Jen jsme se odnaučili je používat.

Já jsem se svou bylinkovou solí náramně spokojen, a pokud byste někdy někomu chtěli udělat radost, tak zrovna tohle je, myslím, dobrý a finančně úplně nenáročný osobní dárek. Bylinková sůl s příchutí různých plevelovitých dobrůtek, snadno vyrobena osobně vámi přímo někomu milému na míru – to může být úžasné, chutné a originální překvapení.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio