Ochutnejte ptačinec – hodí se do salátu! Objevujeme bižuterii na talíři

13. únor 2016

Už nyní na zahradách a parcích najdete něco, co se dá natrhat do polévky. A třeba takový česnek viničný lze naložit s hermelínem, k vidění jsou také fialky, řebříček… Takzvanou jedlou bižuterii, tedy květy a bylinky, které můžeme velmi dobře využít nejenom v profesionální gastronomii, ale také v domácí kuchyni, Češi teprve objevují.

Pěstitel bylinek a jedlého kvítí Vít Janouš během své práce na zahradě zjistil, že ředkvička je za svůj rostlinný život použitelná v různých podobách – jako klíček, který, když odkvete, tak je fantastický z dekorativního pohledu. A v závěrečné fázi, když odkvete, tak vytvoří lusky, kterou jsou plné vody.

A Jana Vlková, kulinární koučka a autorka květinové kuchařky, dodává, že květy z ředkvičky může použít například do salátů. Ale nejenom to! Jejím oblíbencem je například ptačinec.

„Ochutnejte ho, je to úžasně křehká a jemná rostlina, kterou leze použít jako beton do salátu. Botanici slovo plevel neznají, pouze zemědělci,“ podotýká.

Čtěte také

A Vít Janouš dodává, že jedlé květy a byliny začínáme v Čechách teprve objevovat. On sám se ke své profesi dostal v době, kdy ho ve Španělsku okouzlila rajčata. Snažil se podobná pěstovat doma, ale bez sluníčka a dotací by se neuživil. A tak skončil u takzvané jedlé bižuterie.


Co se věnuji bylinkářství, tak jsem nepožil antibiotikumVÍT JANOUŠ

Nyní své rostliny a květy dodává pro naše nejlepší šéfkuchaře. „Úroveň gastronomie je vysoká, lidé se jí studují 15 let, z toho polovinu tráví na stážích v zahraničí,“ pochvaluje si.

Přesto v domácnostech lidé volí raději supermarkety, než aby si vzali holínky a vyrazili do lesa něco si natrhat. „Jsme zavření ve městech, sepjetí s přírodou je odstíněno asfaltovými silnicemi a domy, obava z přírody je získaná a lenost jde ruku v ruce,“ vysvětluje Jana Vlková.


Pažitka je výborná trvanlivostí – na chleba s máslem a tvarohem je to vynikající kombinaceJANA VLKOVÁ

A třeba takový česnek podivný je rostlina, která je velmi nedoceněná v kuchyni, protože je invazivní, roste nespoutaně a člověk nemusí mít výčitky, když je trhá. „Roste dříve než česnek medvědí a chuťově je srovnatelný, ne-li lepší,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio