Plesnivé víno – velmi drahá specialita
Botrytické víno je přírodně sladké víno, které se vyrábí z takzvaných cibéb neboli seschlých bobulí hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea.
Vlákna houby pronikají slupkou bobulí a způsobují trhliny, jimiž se odpařuje voda. V bobulích tak dojde ke koncentraci cukrů a dalších žádoucích látek. Ve finále vypadají bobule zhruba jako rozinky.
Klíčové je pro tento proces počasí, nejlépe dlouhý suchý podzim bez ranních a nočních mrazíků. Pokud nejsou klimatické podmínky ideální, plíseň namísto vysychání způsobí hnilobu hroznů, a tím jejich znehodnocení.
Sběr cibéb se provádí ručně v několika etapách, vždy se vybírají jen ty dostatečně vysušené a ihned se zpracovávají. Část napadených hroznů se na keřích nechává, aby se mohla plíseň dále šířit.
Náročnost takového sběru i nejisté počasí se samozřejmě projeví ve vysoké ceně vyrobeného vína.
Nejznámější botrytická vína pocházejí z francouzské oblasti Sauternes a maďarského Tokaje. U nás se vyrábějí vzácně, pouze při vhodném počasí.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Zemřel protagonista filmu Raději zešílet v divočině. Klišík ještě v týdnu navštívil karlovarský festival
-
Posílání d*ckpiců bude v Rakousku trestný čin. V Česku se oběti bojí zesměšnění, říká dokumentarista
-
Trump okolo sebe šíří ohromný zmatek. Situace bude 1. srpna úplně jiná, myslí si o amerických clech Vlček
-
Zabil člověka, ale je hot. Proč adorujeme lidi jako Luigi Mangione?