Plesnivé víno – velmi drahá specialita
Botrytické víno je přírodně sladké víno, které se vyrábí z takzvaných cibéb neboli seschlých bobulí hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea.
Vlákna houby pronikají slupkou bobulí a způsobují trhliny, jimiž se odpařuje voda. V bobulích tak dojde ke koncentraci cukrů a dalších žádoucích látek. Ve finále vypadají bobule zhruba jako rozinky.
Klíčové je pro tento proces počasí, nejlépe dlouhý suchý podzim bez ranních a nočních mrazíků. Pokud nejsou klimatické podmínky ideální, plíseň namísto vysychání způsobí hnilobu hroznů, a tím jejich znehodnocení.
Sběr cibéb se provádí ručně v několika etapách, vždy se vybírají jen ty dostatečně vysušené a ihned se zpracovávají. Část napadených hroznů se na keřích nechává, aby se mohla plíseň dále šířit.
Náročnost takového sběru i nejisté počasí se samozřejmě projeví ve vysoké ceně vyrobeného vína.
Nejznámější botrytická vína pocházejí z francouzské oblasti Sauternes a maďarského Tokaje. U nás se vyrábějí vzácně, pouze při vhodném počasí.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Vyhozený ředitel má od primátora Svobody nabídku. ‚At se drží od magistrátu co nejdál,‘ reaguje Hřib
-
Sociolog Vašečka: Fico bude neutralitu prosazovat dál. I přesto, že se od něj Pellegrini distancoval
-
Mitrofanov: Putin ztrácí Írán, ale získává Trumpa. Navíc se teď svět tak nedívá, co dělá na Ukrajině
-
Vláda ustála hlasování o nedůvěře. Proti opozičnímu návrhu hlasovalo 98 poslanců, pro 94