Plasty často končí ve spalovně, recyklovat lze jen ty stejného druhu. Vědci proto hledají ekologičtější obaly

Všechny plasty nelze společně recyklovat. Například etiketa lahve od aviváže by se měla sundat předtím, než se vhodí do tříděné popelnice. „Etiketa může být polypropylen, polyetylen, stejně jako víčko. Snaha je, aby plasty se separovaly a mohly se zpracovávat každý zvlášť s cílem získat kvalitní recyklát, kvalitnější produkt,“ popisuje Martin Kalbáč z akademického Ústavu fyzikální chemie. Jaké materiály vědci vyvíjí místo plastu? Poslechněte si reportáž.

Na prázdné plastové lahvi od aviváže stojí na obalu nápis: „Odstraňtě svrchní obal a recyklujte láhev.“ Proč nelze celý obal hodit do žluté popelnice, proč je třeba etiketu sundat?

Různé druhy plastu

„Z hlediska zpracování je to jiný plast než ten, ze kterého je lahev,“ vysvětluje ředitel Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd Jíří Kotek. Jeho kolega Hynek Beneš na lahvi ukazuje značky, které prozrazují, že samotná lahev sice je z PET, ale obal je v recyklátu, tedy směsi plastů.

Čtěte také

„Etiketa může být polypropylen, polyethylen, stejně jako víčko. Snaha je, aby se to odtrhlo, plasty se separovaly a mohly se zpracovávat každý zvlášť s cílem získat kvalitní recyklát, kvalitnější produkt,“ popisuje Beneš.

Znovu zpracovávat je možné jen plasty stejného druhu a barev. Třeba jen zelené nebo žluté petlahve anebo průhledné polyetylenové folie. Zásadní je proto třídění, přičemž drobné plasty většinou končí ve spalovně. Podle Kotka se do budoucna nabízí i jiné řešení.

„Nějaký regulativ by měl vybrat plast, ze kterého budou vyrobeny třeba obaly do rozměru pěti centimetrů, které se špatně třídí. To je určitě cesta,“ naznačuje.

Náplast i nátěr z nanomateriálů

Už při výrobě by mělo být jasné, co s výrobkem po jeho životnosti. Nový evropský projekt Remade propojuje přes 50 vědeckých institucí, které pracují na vývoji materiálu šetrnějšího k životnímu prostředí a využitelného v oblasti elektroniky, textilu anebo třeba obalů.

Čeští odborníci se zaměřují na nanomateriály a už vyvinuli například zdravotní náplast anebo ochranný nátěr na historické památky.

Čtěte také

„Snažíme se předpovídat a vytvářet nové materiály s tím, že už budou mít vlastnosti, které budou šetrné k životnímu prostředí, potvrzuje Martin Kalbáč z akademického Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského.

„Máme přístroje, které dokáží určit vlastnosti, i znalosti a metodiky, kterými dokážeme posoudit potenciální vliv na životní prostředí. To může pomoci uživatelům, kteří ty přístroje nebo znalosti nemají,“ naznačuje, že díky penězům z Evropské unie mohou zájemci využít desítky specializovaných přístrojů napříč obory.

Nápady mohou mít i firmy

„Když bude mít někdo nějaký nápad, nejen vědci, ale i firmy, a budou chtít realizovat nějaké měření, které se týká této problematiky, mohou se k nám přihlásit. A pokud vyhodnotíme, že jejich záměr nebo nápad jsou dobré, měření se dá zrealizovat,“ zve ke spolupráci Kalbáč.

Ta se nemusí týkat jen nových materiálů, protože jak už bylo řečeno na začátku, mnohé plastové obaly nebo výrobky se zatím recyklují jen velmi složitě. „Je potřeba se zaměřit na obě situace, protože spousta odpadu už existuje. Je potřeba to vyřešit a samozřejmě do budoucna lépe tomu předcházet,“ uvědomuje si.

Šest vědeckých institucí, které se u nás věnují nanomateriálům, zároveň vychovává studenty nové odborníky na ekologicky šetrné materiály.

autoři: Eva Kézrová , agf
Spustit audio

Související