Pizza s hmyzím extraktem a smažení cvrčci s rukolou. I takhle může chutnat budoucnost

17. květen 2015
Glosa Pavla Maurera

Chov hospodářských zvířat je náročný, zemědělská půda je nadužívaná, plýtvání potravinami neubývá. Hrozí nám nedostatek jídla, myslí si Pavel Maurer. Zachrání nás hmyz?

Dobře vím, že většina z vás nemá příliš v lásce hmyz na talíři, zvláště pak před nedělním obědem. Mně to ale stejně nedá. Věřili byste například, že když sníte 100 gramů sarančat, vaše tělo získá víc proteinů než ze 100 gramů kuřete? A víte třeba, že tuky moučného červa mohou nahradit tuky rybí? A to už ani nemluvím o aminokyselinách a železe, které v sobě skrývají mravenci nebo bourec morušový!

Hmyz, lahůdka budoucnosti

Ať se vám to líbí či ne, je už téměř jisté, že svět se během příštích let bude muset vážně zabývat těmito neobvyklými lahůdkami budoucnosti. Ačkoliv mnoho Evropanů považuje konzumaci hmyzu za výstřelek kulinárního extrémismu, vědecké studie varují před nedostatkem běžných potravin v dosahu příštích 15 až 20 let. Plýtvání hotovými potravinami a s tím souvisejícím tlakem na vyčerpanou zemědělskou půdu je nasnadě.

Čtěte také

Hmyz není chovatelsky vůbec náročný. Je schopen zkonzumovat i zbytky z produkce krmiv, odpadky, nepotřebuje velký prostor ani velkou péči, snadno se zpracovává a člověku na oplátku poskytne kvalitní bílkoviny, tuky, minerální látky i vitaminy, enzymy nebo puriny.

Hmyz nám navíc chutná. Pokud jej nevidíme. Docentka Marie Borkovcová z Mendlovy univerzity v Brně uvádí, že při slepé degustaci pizzy, jejíž těsto obsahovalo asi 15 % hmyzího extraktu, chutnala všem mnohem víc než pizza z těsta běžného.

pizza

Není proto náhodou, že pekaři a centra zdravé výživy již dlouhodobě projevují svůj velký zájem. V Holandsku si dnes již můžete v asi 500 prodejnách koupit nejen tuto pizzu, ale také třeba slané či sladké tyčinky, které na svém obalu uvádějí procentuální obsah brouků.

Až někde ochutnáte třeba moučné červy na másle, smažené cvrčky s rukolou nebo šváby ve špagetovém těstíčku, neděste se. Nová gastronomická budoucnost nám už dávno svými dlouhými chlupatými nožičkami zvolna klepe na dveře.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio

Související