Věděli jste, že moučný červ barbecue má jen devět kalorií?

16. listopad 2013
Glosa Pavla Maurera

Přemýšlíte, co známý gastronaut Pavel Maurer všechno ochutnal? Okusil prý nejen střevlíky na cibulce, ale i podivně vonící oranžové kuličky. Že netušíte, o jaké jídlo mohlo jít? Přečtěte si následující glosu a bude vám vše jasné.

Často se mě novináři ptají, jaké nejodpornější nebo nejpodivnější jídlo jsem v životě jedl. Nevím, jestli se vám mám svěřit. Nehněvejte se na mě, ale udělám to, protože věřím, že po záplavě negativních informací řinoucích se denně ze všech médií jste už dostatečně otrlí.

Ve Vietnamu jsem jedl hada, pil jeho teplou krev míchanou s whisky, jedl jsem střevlíky smažené na cibulce, křoupal jsem vařeného štíra, nedávno jsem na Krétě ochutnal dušené jehněčí žaludky obalené střevem s rajčatovou omáčkou, v Indickém oceánu jsem přišel na chuť mořskému ježkovi, který byl silně cítit mořem, v Kambodži jsem jedl dosud nevylíhnuté ptáčky smažené v jejich vaječné skořápce. A už raději končím.

Čtěte také

Moje nejhorší chuťová vzpomínka je totiž úplně jiná. Pamatuji si ji jako dnes. Bloudili jsme coby děti po dlouhých chodbách ozdravovny ve slovenské Smrekovici na Velké Fatře. Nudili jsme se a měli ohromnou chuť na sladkosti. Pak jsme objevili na pánských toaletách malé, oranžové a celkem přitažlivě vonící kuličky uzavřené v sáčku.

Ležely na parapetu vedle pánských pisoárů. Uklízečka tu voňavou desinfekci zapomněla vložit, kam bylo třeba. A tak jsme pytlíky roztrhli a nacpali si pusu nečekanou laskominou. Tuhle chuť nikomu nepřeji a už ji asi nikdy nezapomenu.

Čtěte také

Ale vraťme se do přítomnosti. Kamarád mi přivezl z Ameriky několik gastronomických dárků. Jednak mi dal cvrčky v soli a vinném octu a pak ještě moučného červa barbecue. Má devět kalorií, žádné tuky, cukry, proteiny ani sacharidy. Krabička seriózně oznamuje, že na tomto pokrmu není prokázáno, že by byl zdrojem cholesterolu, cukrů, vitamínu A, C a železa.

To mě trochu uklidnilo, ale musím se vám přiznat, že obě zmíněné pochutiny a ještě lízátko za dva dolary se zataveným škorpiónem uvnitř leží už pět měsíců na mém stole. Pořád mám větší chuť namazat si kus chleba s máslem.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio