Petr Svinka, podnikatel

Nabízím byt v centru Prahy, nájemné 1 koruna plus poplatky. Na takový inzerát by odpověděl zřejmě každý, kdo marně shání v Praze nějaké levné ubytování. Minulý týden jsme zjistili, že takové byty se možná sehnat dají. Když squatteři obsadili vilu Milada a policistům se je podařilo z této vily dostat pryč, zastal se jich ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Jeho známý Petr Svinka potom nabídl squatterům ubytování ve svém domě. Jenže nájemníci domu hlučné squattery nechtějí. Bouří se. Ode dneška také lidé podepisují petici. Proč se vůbec podnikatel rozhodl squatterům pomoci? Chce vyhnat ze svého domu starousedlíky? Budeme se ptát. Hostem 20 minut Radiožurnálu je podnikatel Petr Svinka, muž, který nabídl squatterům náhradní ubytování za onu symbolickou 1 korunu. Vítejte u nás. Dobrý den.

Petr SVINKA, podnikatel:
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Bydlel jste, pane Svinko, někdy ve squattu?

Petr SVINKA, podnikatel:
Nebydlel jsem ve squattu. Ale jako student jsem bydlel různě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak koleje a squatt se asi nedají srovnat, ale myslíte, že jste třeba bydleli jako víc lidí?

Petr SVINKA, podnikatel:
Ne vždycky, ne /nesrozumitelné/. Bydlel jsem, bydlel jsem i v privátu, no.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Bavilo by vás žít ve squattu?

Petr SVINKA, podnikatel:
Já nejsem ten typ, kterej prosazuje bydlení ve squattu. V každým případě je to filozofie nějaké skupiny mladých lidí, kteří dřív nebo později, si myslím, z toho vyrostou, ale je to jejich svobodná vůle.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A co si o těch lidech myslíte?

Petr SVINKA, podnikatel:
Co si o nich myslím? Já jsem vlastně neměl možnost se s nima setkat do tý doby, než jsem se vlastně s nima setkal ve, ve spojitosti s poskytnutím nějakého bydlení v Truhlářské ulici a moje podmínka byla, než jsem panu Kocábovi slíbil, že bych to teoreticky byl schopnej na d, dobu, podotýkám, dočasnou, protože ta doba dočasná je daná tím, že ten barák je normálníma nájemníkama neuživatelnej,...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Než spadne dolů.

Petr SVINKA, podnikatel:
...protože na něho 60 let, tak jak zhruba komunistická fungovala se všema nemovistostma, se výrazně podepsala, to znamená, že jestli 60 let nikdo nešáhl na barák, tak si asi dovedete představit, v jakým stavu je. Jsou tam plísně, je zavlhlej vnitřek a tak dál. V každým případě ale...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ne, k tomu se dostaneme. Mě by zajímalo co si myslíte, vlastně jestli si myslíte...

Petr SVINKA, podnikatel:
K tomu se dostanu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Že je správné, že někdo třeba cizí obsadí neobyvatelný dům a bydlí tam, aniž by platil nájem?

Petr SVINKA, podnikatel:
K tomu se... Ne. Já se napřed vrátím ještě k tý první otázce, jestli jsem poznal ty squattery,...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
No.

Petr SVINKA, podnikatel:
Teda co si o nich myslím. Já jsem se, moje podmínka byla, než je tam pustím, že se s nima sejdu a podle toho teprve usoudím, jestli jsou to lidi, se kterýma se domluvit dá nebo nedá, takže já jsem se s nima sešel. Překvapilo mě, že mezi nima je spoustu vysokoškolsky vzdělanejch lidí. Mimochodem já jsem shodou okolností mluvil s klukem, kterej ovládal asi 3 světové jazyky a s holčinou, která mluvila dvěma světovými jazyky. A velmi mě to překvapilo a myslím si, že poté, co jsem se s nima domluvil a kteří, kdyby mě ti oni garantovali přede mnou a před panem Kocábem, že se budou chovat slušně jako regulérní nájemníci, je nepodstatný, za jakou sumu jsou momentálně v nájmu, tak jsem usoudil, že ta pomoc z mý strany je možná a podotýkám na dobu dočasnou, než se objekt projde totální rekonstrukce, respektive budou vyřízený veškerý náležitosti k tomu, aby se rekonstruovat dal, protože tak, jak je v současným stavu, je rozhodně neobyvatelnej pro v uvozovkách mnoho jinejch normálních lidí a ne teda, squatteři možná jsou ochotni akce, nebo schopni akceptovat stav tý nemovitosti, jakej je. To je celý. Rozhodně to nejsou objekty, kde se můžou nastěhovat rodiny s dětma.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jaká byla reakce? My samozřejmě čteme různé reakce v novinách, ale třeba vy, když potkáváte různé lidi na ulici, nevím, jeslti už vás začali poznávat, protože vaše fotka je v novinách téměř denně. Setkal jste se s nějakými velmi negativními reakcemi? Nebo že by vám lidé řekli, že k vám za korunu taky půjdou bydlet?

Petr SVINKA, podnikatel:
Pozor. Tady není nabídnuto normální bydlení za 1 korunu. Ujasněme si stav tý věci teda, kterej je. Já jsem vyšel vstříc lidem, kteří byť neoprávněně, což naprosto odsuzuju a nesouhlasím s tím jako klasický majitel několika nemovitostí, nesouhlasím s tím, že squatteři obsadili objekt a potom ten násilně. Problém je v tom, že vila Milada nebyla obsazena násilně. Vila Milada v podstatě, a to je ukázka opět, v jakým stavu je náš státní, naše státní zřízení a státní systém, nebo organizace ve 100% rukou státu. Objekt vily Milada byl vlastněný státní organizací, nebo je dodnes, a 11 let tam ti squatteři byli trpěni bez toho, že by jim někdo řekl, že se mají vystěhovat. Ze dne na den samozřejmě někdo přišel s nějakým záměrem, možná i ta státní organizace, já o tom nic nevím, a prostě rozhodl se squattery vystěhovat. Souhlasím naprosto s tím, pokud já jako majitel objektu řeknu někomu, kdo tam bydlí, byť jsem ho tam trpěl a nemá k tomu žádnej právní vlastně nárok, žádnou smlouvu a tak dál, že ten objekt okamžitě musí opustit, s tím neprostou souhlasím. Otázka taková tady vyzněla jinak. Ti squatteři přišli najednou po 11 letech, ne všichni, tam se to různě střídalo, předpokládám, před hotovou věc, že se má, že mají objekt opustit. Věc došla tak daleko, že neoprávněně odmítali opustit tento objekt a vlastně některý se teda, co jsem poté zaregistroval, přivázali někde na střechu a tak dál a z jakýho důvodu a nebo kdo tam pozval pana Kocába, to je vlastně vedlejší. Nicméně pan Kocáb, ať už z vlastní iniciativy nebo napo, na žádost někoho jinýho, se tam objevil a za jeho přispění vlastně došlo k nějaké dohodě a bez, nenásilnou metodou ti squatteři ten objekt opustili. Nedošlo ke zraněním a tak dál. To, že pan Kocáb tam slíbil něco, aby vlastně ty squattery dostal dolů, co potom ve finále zjistil, že bude velmi těžké splnit, je samozřejmě problematická záležitost. Nicméně šel si za tím, aby to, co slíbil, splnil, jako jeden z mála ministrů týto republiky, ať už to vezmu zpět za těch 20 let, co tady proběhla nějaká revoluce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale vy přece víte, že to nebylo úplně bezproblémové, že ti, že na ty squattery si právě stěžovali lidé z okolí té vily Milada, že tam byl hluk, nepořádek a navíc že tam musela zasahovat také policie a že tam došlo třeba k potyčce mezi právě squattery a policisty, když právě docházelo k tomu vystěhování. No, a výsledkem byly zranění 3 policisté. Víte, potom je...

Petr SVINKA, podnikatel:
Ale, víte co, o zraněních policistů vím já svoje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Co o tom víte?

Petr SVINKA, podnikatel:
Strany, poli,... Co vím o policistů? Policisté si velmi lehce prokážou to, že jsou zranění. Já to nechci tady rozebírat. V každým případě já znovu říkám, nesouhlasím s tím, že by ti squatteři tam měli zůstávat, pokud byli majitelem vyzváni, aby opustili. Pan Kocáb pouze v tý době, co tam přišel, a mě nezajímá, ani jsem se nestaral o to, co v tý době tam v tý vile, vile Miladě probíhalo, ani jsem neměl tu možnost, protože já vlastně jsem se náhodou s panem Kocábem ještě ten večer sešel po, na takové afterparty po koncertě Theatre Dreams, kde jsme se náhodou po 15 letech potkali. My jsme, my nejsme spolu ani žádný známý, ani žádní, žádní kamarádi, prostě já jsem působil v šoubyznysu, přivážel jsem do České republiky velké koncerty a poznali jsme se vlastně na koncertě Pink Floyd, který jsem tehdy v roce 94 v republice pořádal. Od té doby jsem se osobně s panem Kocábem nikdy nesetkal. Máme spolu, máme spolu pouze blíž prostřednictvím, řekněme, té hudební branže, která nás nějakým způsobem spojuje. To je všechno. A náhodou, vlastně, jsme se potkali na týhle akci, kdy on říká zrovna, že jede z týto akce, kde teda se postaral o to, že ře, ve finále smírčí cestou došlo k vystěhování té vily Milada, ale že slíbil něco, s čím má teď problémy a já jsem shodou okolností říkal, no, teoreticky bych pro vás měl řešení, ale pouze na dobu dočasnou, protože mám objekt, kterej je skoro prázdnej, ale je v takovým stavu, že je obyvatelnej možná pro ty lidi, squattery, že by to mo, vyhovovat mohlo, samozřejmě na dobu dočasnou a to pouze do té doby, než vlastně budeme mít vyřízena všechna povolení k tomu, abychom mohli zahájit totální rekonstrukci toho objektu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A vy jste přitom vůbec nemyslel třeba na ty nájemníky současné, které tam jsou? Protože tam minimálně 4 byty jsou obsazeny nájemníky.

Petr SVINKA, podnikatel:
Jsou tam obsazeny 3 byty, ne 4 byty a ty 4 byty, zrovna tak ti nájemníci, tak jak minulý majitel té společnosti, kterou já jsem koupil, které patří tato nemovitost, já jsem s nima mo, ani neměl možnost se ještě sejít, to znamená, že předpokládám, že tito nájemníci tak, jak já akceptuji a respektuji zákon, budou respektovat zákon i oni a prostě formou, která je dle zákona se prostě s nima vypořádám, to znamená...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A budou respektovat zákony ale ti squatteři? Nebudou tam dělat třeba hluk, kravál, aby, a nebudou znepříjemňovat život těm lidem, kteří tam dneska bydlí?

Petr SVINKA, podnikatel:
Squatteři jsou, já bych to řekl jinak. Já tam mám dneska nájemníky, já tam nemám squattery.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak já nevím, jak jim budete říkat, vy jím říkejte třeba nájemníci, ale říká se jim squatteři, i oni sami si tak říkají. Tak mě by zajímalo, jestli třeba máte jistotu, že oni tam právě nebudou dělat nějaký hluk a nebudou znepříjemňovat těm lidem, těm ostatním nájemníkům život?

Petr SVINKA, podnikatel:
Já jsem se s nima dohodl na jasnejch podmínkách, které respektují, respektují nájemní smlouvu a tím to končí. Pokud to tak bude, tak objekt prostě opustí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže když ji poruší, tak okamžitě ze dne na den je jste schopný zase vyprovodit?

Petr SVINKA, podnikatel:
Mají jednoměsíční, mají jednoměsíční výpovědní lhůtu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Už si stěžoval ale například recepční z protějšího hotelu, že tam třeba tu 1. noc byl trochu hluk, také že z okna lítaly nějaké předměty.

Petr SVINKA, podnikatel:
Já bych to asi tak neviděl, protože my tam samozřejmě se chodíme dívat, mimochodem televize tam je velmi často a nevím o tom, že by někdo něco podobného zaznamenal.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nájemníci toho vašeho domu v té Truhlářské ulici číslo 11 tvrdí, že vy vlastně tímto způsobem se jich chcete zbavit, protože ten dům chcete zrekonstruovat, přebudovat ho na hotel a jaksi na něm víc vydělávat, než je tomu v současné době. Takže chcete se zbavit těch nájemníků, které tam máte?

Petr SVINKA, podnikatel:
Já, já bych to možná otočil. Nechtějí nájemníci mě tímhlectím vydírat, co teďka říkají? Já jsem se s nima ještě nikdy nebavil a zaráží mě jejich přístup. Jestliže vím, my jsme, jediné, co jim bylo oznámeno poštou, že vlastně probíhá projektová příprava na absolutní rekonstrukci objektu. To, že tady někdo povídá něco o hotelu je jejich věc, ať si zajdou teda na stavební úřad, tam leží žádosti o územní rozhodnutí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Hotel dělat nechcete?

Petr SVINKA, podnikatel:
Ne, budou tam byty.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Budou tam byty a ty byty budou takové, že počítáte s tím, že ti nájemníci, kteří jsou tam v současné době, že by mohli i v těch nově zrekonstruovaných bytech bydlet?

Petr SVINKA, podnikatel:
No samozřejmě, že můžou bydlet. Budou platit, prostě teď jsou v bytech 4. kategorie, byty budou samozřejmě rekonstruovány nejen na 4. kategorii, ale na 1. kategorii, pak dostanou nabídku, samozřejmě opět tam můžou se vrátit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale oni teď, pokud mám správné informace a mám informace samozřejmě z médií, tak ti nájemníci tam v současné době platí nějaké 4 000 korun. Tak v tu chvíli, když by byl byt zrekonstruovaný, tak za 4 000 byste jim to asi nenechal?

Petr SVINKA, podnikatel:
Tam budou, ale zákon taky hovoří jinak v tom případě, pokud jste zběhlá teda v těch médiích a média taky ví, že zákon hovoří jasně. Momentálně je tam nějaké regulované nájemný a za byt 1. kategorie se platí zase nějaký nájemný, to je celý. A mě nemůže někdo nutit, abych já zachoval barák ve stavu 60 let devastovanej komunistickým systémem tak, jakým je. Mě se samozřejmě příčí, abych takovej barák vůbec někdo se mnou spojoval, protože my objekty tohohle charakteru nevlastníme ani vlastnit nemíníme a míním akorát to, aby prostě objekt, kterej je, když, jak všich, všechna média uváděj, na prestižní adrese, aby taky ten objekt prestižně vypadal a ne aby vypadal jako ruina s plísněma.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Protože když jde člověk kolem toho domu a tam prošel každý, kdo bydlí v Praze, tak zvenku ten dům vypadá docela dobře, kromě teda toho, že teď jsou tam ty velké, velké plakáty, které tam vyvěsili ti squatteři, nebo noví nájemníci vaši

Petr SVINKA, podnikatel:
Já vám to řeknu jednoduše. Včera tam byl můj kolega ve sklepech a přišel celej osypanej. Dneska tam byla, měla možnost pan Rožánek z České televize nahlédnout a natočit si to, tak ať si udělají obrázek sami, jestli je to byt pro matky s dětma, tak jak spousta lidí tady vykřikuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nicméně připouštíte, že to mohl být, mohla být jakási cesta zbavit se těch zbývajících nájemníků, které tam máte? Protože nejsou to jenom oni, kteří to tvrdí. Oni to tvrdí také pražští politici a vy určitě jste také zběhlý v médiích a ty noviny čtete, tak, takže ty reakce pražských politiků znáte.

Petr SVINKA, podnikatel:
Můžu vám k tomu říct jednoduše, kdybych to chtěl udělat, tak už jsem to dávno udělal.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak byste to udělal? Vždyť oni mají smlouvy přece.

Petr SVINKA, podnikatel:
Jednoduše. Ale myslím, že bych tam nahnal ty squattery i bez pana Kocába, kdyby teda šlo o tohle. Vy si myslíte, že to bych musel naplánovat vystěhování vily, vily Milada po 11 letech, kdybych si tuhle akci plánoval. Ta akce vznikla naprosto spontánně, kdy já jsem spontánně se domníval, že pomohu, pomůžu jednoho, jednoho z mála panu ministrů, kterýho si vážím, na rozdíl o jinejch a to je všechno. Byla to nezištná pomoc, která nebyl plánovaná, vznikla asi během tak 5 minut rozhovoru, takže to těžko šlo plánovat. A kdybych si něco takovýho plánoval, tak přece není problém prostě nastěhovat tam ne squattery, inteligentní lidi, ale skutečně lidi, kteří se chovají jinak a v hlavně to srovnaný nemaj.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak dlouho by trvala vůbec oprava toho domu?

Petr SVINKA, podnikatel:
Oprava domu? Řekl bych, u té absolutní rekonstrukce, plánované je to asi na 18 měsíců.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A kde by po tu dobu bydleli ti lidé, kteří vlastně mají...

Petr SVINKA, podnikatel:
Dostanou, dostanou nabídnuto, tak jak je to ze zákona povinný, náhradní bydlení nebo, nebo vlastně zákon nic neříká o tom, že bych je musel vyplácet peníze,nicméně dostanou prostě nabídku náhrady bydlení. V případě, že se někdo dohodne, že bude chtít nějaké, že si bydlení zajistí sám a chce k tomu nějakou, nějaký finanční vyrovnání, s tím samozřejmě problém není taky. Pokud samozřejmě nájemníci nebudou chtít, abych si tuto část nemovitosti koupil znovu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nicméně oni tvrdí, tady říká například v Mladé frontě Dnes jedna z vašich nájemnic, Monika Krupařová, že jste jim nabídl 800 000 korun jako kompenzace, když ty byty opustí. Ona říká: "Ani milion korun nic neřeší, chceme dál žít na Praze 1 a to za současných podmínek, tedy se smlouvami na dobu neurčitou a regulovaným nájemným."

Petr SVINKA, podnikatel:
Ale není tohle vydírání?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já nevím, jak to budete nazývat,...

Petr SVINKA, podnikatel:
No tak jak to nazýváte vy?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže ona právě, ona má právě...

Petr SVINKA, podnikatel:
Ona, ona zrovna, ona konkr, já, mimochodem, já jsem jim nenabídl nic. Já jsem, já jsem společnost převzal před dvěma měsícema, to znamená rozhodně jsem to nebyl já, takže to v tomhle případě paní Kruparová lže. Co se týká toho, co prohlásila, to je pro mě taková naprostá novinka, ale v tom případě paní Krupařová vlastně nemíní respektovat zákon, jestli tomu správně rozumím, protože ze zákona, pokud já chci udělat, barák opravit do uživatelného stavu, ona ze zákona, já jsem ze zákona povinen nabídnout náhradní řešení a ona ze zákona je povinna ho přijmout.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ona nicméně tvrdí, že o ty boj, byty bojují léta, že nejprve chtěli ty byty privatizovat, ale že město se rozhodlo odprodat celý ten dům a že následně následoval systematický tlak, vyhrožování a teror. Tak, musejí skutečně toto snášet vaši nájemníci?

Petr SVINKA, podnikatel:
Ať to paní Krupařová dokáže, protože co já mám informaci od původních majitelů společnosti, s těma 12 nájemníkama z těch 16 bytů, který tam byly, bylo slušně vypořádáno, některý dostali nový byty, dokonce 1 paní dostala nový byt v Kroměříži, který ten bývalý majitel společnosti zakoupil a předal.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Byt v Kroměříži je výrazně levnější ale než třeba byt v Praze 1.

Petr SVINKA, podnikatel:
Ale to je pod, to znamená, že mi říkáte, že co vlastně? Že vlastně majitelé, privátní majitelé objektů mají dělat co?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já nevím,co máte dělat vy, tak jako,...

Petr SVINKA, podnikatel:
No to co mi teďka, to, co mi tady říkáte...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já vám jenom říkám, já vám jenom říkám argumenty těch lidí, o co jim jde. To jsem vám tady odcitovala paní, že chce dál žít na Praze 1 a že /nesrozumitelné/ tam dál.

Petr SVINKA, podnikatel:
Já z tohohle teďka chápu, ano, ale v tom případě to, se to, tak ať ano, však může žít, jí nikdo nebrání. Nabídek bytů na Praze 1 je plno, ale ať samozřejmě paní Krupařová v tom případě taky respektuje nějaký stav majetku a soukromého majetku a jestliže ze zá, za podpory zákona soukromý majitel vlastně, pokud vím, doteďka je dodržováno veškeré regulované nájemné, ale paní Krupařová rozhodně nemůže bránit majiteli v rekonstrukci objektu. To by v tom případě Praha vypadala v šedi, pořád tak, jak vypadala před těma 20 lety, což předpokládám nikdo tady z nás nechce. Ani teda ti radní, kteří, co jsem se dozvěděl, chystají podepisovat petice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, tu petici, tu je možné podepisovat ode dneška, je to petice proti squatterům. Co vy na tu petici říkáte? Může to být třeba pro vás jakýsi signál, abyste squattery ze svého bytu, teda ve, ze svého dobu vystěhoval?

Petr SVINKA, podnikatel:
Pro mě to je pouze signál, že páni politici si v tom případě neuvědomují, že ať už si říká jak kdo chce, je to stále občan České republiky a ve svý podstatě se teda vyhranili, s těmahle se bavíme, s těmahle se nebavíme, to je pro mě jednoznačná známka.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ty autory petice zastupuje dvojice oblastních politiků z Prahy 1, jednak je to zastupitel Prahy 1 Jan Arnstein a také radní Prahy 1 Antonín Kazda, oba jsou z ODS. Kontaktovali vás třeba tady ti politici?

Petr SVINKA, podnikatel:
Ne, nekontaktovali mě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A měl byste třeba chuť se s nimi sejít, vysvětlit jim váš záměr a podobně?

Petr SVINKA, podnikatel:
Já si zaprvé myslím, že ten záměr je naprosto jednoduchej a prozaickej a nemá žádný jiný vedlejší úmysly. Prostě a jednoduše spontánně jsem nabídl pomoc, protože jsem tu možnost měl. S těma lidma, kterým jsem tu pomoc nabídl, prostě jsem mluvil a usoudil jsem, že to jsou normální lidi, sice pro mnoho, řekněme těch normálních lidí se zvláštním smyslem pro způsob života, ale tím to prostě končí. Já jsem usoudil po rozhovoru s těma lidma, že to jsou lidi normální, že mají svůj pohled na svět a chtějí si svý, žít svým životem a pokud mě tihlencti lidi garantovali, že se budou chovat slušně, tak jsem říkal, já s tím problém nemám. Je to na dobu dočasnou, to si uvědomte, máte tady prostě kam složit hlavu. Do té doby, než já začnu rekonstruovat máte možnost si vyřešit svoji situaci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak to vůbec je v současné době? Bydlí v tom domě squatteři anebo ne? Protože já jsem četla také jedno vyjádření jednoho ze squatterů, že se jim nelíbí, že se stali součástí takové politické hry a že půjdou bydlet jinam. Takže bydlí nebo nebydlí?

Petr SVINKA, podnikatel:
Jinými slovy, ta součást té politické hry, ta, kdybych to otočil, tak politici se snaží ty squattery opět vyštvat tím, že zneužívají tohohle stavu, že je otáčí do politické, tady žádná politická hra není. Proboha, já jsem prostě pronajal nemovitost, kterou, kterou vlastním, jsou to pouze 3 byty v poloprázdným baráku zdevastovaným, kde zůstali 3 nájemci, zde jsem ani netušil, že by ti nájemci prostě uvažovali o tom, že se se mnou nedohodnou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A pokud jde o ty samotné squattery, bydlí tam teda v současné době nebo...?

Petr SVINKA, podnikatel:
Já předpokládám, že když jsem tam zrovna dneska byl s Českou televizí, tak zrovna jsem tam potkal děvče s klukem, kteří zrovna nesli nějakej mop a chystali se uklízet, takže neviděl jsem v žádným případě v jejich rukách žádný klacky a zbraně a něco teda, co tady se o nich povídá, takže...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A nevíte, jestli už se setkali s nájemníky a domluvili se na nějakém bezproblémovém soužití? Protože alespoň ten mluvčí squatterů, váš nájemník, který vystupuje pod jménem Teta Milada, tak sliboval, že se s nájemníky chtějí setkat.

Petr SVINKA, podnikatel:
Ale já zaprvé, znovu, jsou to klasičtí nájemníci, nevím, proč by někdo požadoval po nájemníci, že se musí scházet s jiným nájemníkem, aby se na něčem domlouval, prostě a jednoduše...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Oni sami to, oni sami to navrhovali. Ptám se, jestli vy třeba jako tam budete fungovat jako nějaký prostředník takových jednání?

Petr SVINKA, podnikatel:
Fajn, takže jestli se, já tam fungovat nebudu, já, já nemám důvod tam fungovat. Já jsem prostě pronajal normálním lidem, jestli si říkají squatteři nebo nějak jinak, to je jako jejich problém. Já jsem jim prostě měl tu možnost ten barák jako takovej bych ani nikomu jinýmu si netroufl nabídnout, protože prostě a jednoduše ten barák nesplňuje požadavky současného bydlení, ty technický normy a vůbec to, co tam dneska je je, vlastně je neuživatelnej a jako takovej prostě potřebuje zásadní rekonstrukci a přestavbu. To je celý.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pojďme na maily, které nám chodí na 20minut@rozhlas.cz. Ptá se Petr z Prahy: "Mám punkovou kapelu. Už nám nikdo nechce dovolit vystupovat na veřejných místech, protože jsou vždy stížnosti. Nemohli bychom hrát v tom vašem domě v Truhlářské ulici?"

Petr SVINKA, podnikatel:
Já to znovu zopakuji. Já jsem pronajal byty, nepronajímám žádnej rockovej klub. Kdyby tam byla ta možnost a klub byl odhlučněnej, zřízenej k tomu a s tím účelem taky kolaudovanej, pak bych s tím problém neměl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale ti squatteři tam chtějí pořádat různé kulturní akce.

Petr SVINKA, podnikatel:
Kulturní akce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže to nejsou koncerty? To si představujete pod tím co? Koncerty byste jim tam nedovolil?

Petr SVINKA, podnikatel:
Koncerty ne, protože koncert tam možný není dělat. V každým případě kulturní akce taky, pokud vím, tak já jsem se, oni se bavili o nějakejch výstavách, prostě, alternativních záležitostech, takže o koncertování a vůbec ne punkovejch kapelách nebyla ani řeč. A navíc jako nemyslím si, že konkrétně tihle lidi jsou příznivci punku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Laděna z BrnaTuřan se vás ptá, proč jste si squattery nevzal k sobě do bytu, kde sám bydlíte?

Petr SVINKA, podnikatel:
Já jsem to už tady ale zopakoval proč, protože já nevím, proč bych si je měl brát k sobě. Já mám prostě volný byty, tak jsem poskytl volný byty, který jsou normálně neuživatelný a budou, jsou připravovány pro absolutní, pro úplnou rekonstrukci, takže kdybych já neměl tuto možnost, tak jinou možnost nemám a k sobě si nemám důvod jako, já mám normální rodinnej barák, kde bydlím se svou rodinou a nevím, proč bych si tam měl brát squattery.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Podnikat...

Petr SVINKA, podnikatel:
A mimochodem, nevzal bych si tam ani tuhlectu paní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ani tady tu paní? Vždyť, neznáte jí, třeba.

Petr SVINKA, podnikatel:
To, já se, já, samozřejmě. No, to mi je jedno, ale nezval bych si žádnou, jako proč?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Podnikatel Petr Svinka byl hostem 20 minut Radiožurnálu, díky za to. Na shledanou. Za chvilku další zprávy Radiožurnálu, Helena Šulcová vám přeje hezký zbytek dne.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio