Petr Sís

8. květen 2009

Mezinárodně uznávaný ilustrátor a grafik Petr Sís - právě ten byl hostem Dopoledního Radiožurnálu ve sváteční den. Nejen na individualismus, život ve Spojených státech a na rozdíly mezi Evropany a Američany, ale především na jeho tvorbu se jej ptala Lucie Výborná. V sobotu 9. května bude hostem historik Zdeněk Roučka.

Charles Darwin, Galileo Galilei, Kryštof Kolumbus - co tato jména spojuje? Kromě toho, že se jednalo o ve své době výrazné individuality, společné je jim i to, že jde o osobnosti, které se výtvarník Petr Sís snaží popularizovat mezi dětmi ve Spojených státech.

Individualismus je pro Petra Síse velké téma: "Jaké to asi bylo pro Galilea, když najednou měl jiný nápad? Jaké to bylo pro Darwina? Každý z nich měl trochu jiný nápad. Pak jsem měl vlastní děti, kterým jsem se snažil říct - nesmíte se bát, když budete mít svůj vlastní nápad, protože někdy to bolí, někdy to lidi neocení, ale nakonec to všechno dobře dopadne."

Osobností, na kterou se v nejbližší době také chystá, je Jan Amos Komenský. "Komenský je hrozně těžký. Jak jsem zjistil, loni tu vyšla knížka od paní Fučíkové, kde se to snažila všechno pokrýt - je to sice krásná a pracná knížka, ale jeho život je zkrátka velice těžké vysvětlit dětem. A my Češi se na to díváme jinak než lidé v zahraničí. Musím to tedy udělat tak, aby to bylo pro děti zajímavé."

Proč Petr Sís tvrdí, že stále objevuje novou Ameriku, o které dosud nic nevěděl? Z jakého důvodu pro něj během jeho práce bylo tak důležité zjistit, zda byl Charles Darwin pravák, nebo levák? A kreslí se jinak pro Evropany a jinak pro Američany? Odpovědi Petra Síse se dozvíte v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Sísem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.