Petr Rychlý

19. listopad 2008

Ve středu byl hostem Dopoledního Radiožurnálu populární herec Petr Rychlý. Účinkuje v seriálech, moderuje zábavné pořady, hraje v divadle, natáčí v rozhlase, dabuje. Co z toho dělá nejraději a jak je spokojený se škatulkou, která mu bývá přisuzována? "Musel jsem se vyrovnat s tím, že televizní bavič je buď milován, nebo nenáviděn," říká Petr Rychlý. Ve čtvrtek 20. listopadu bude hostem ředitel Ústavu pro jazyk český Karel Oliva.

Dnešní host moderátorky Lucie Výborné se v očích televizního diváka dlouho profiloval jako moderátor, bavič a estrádní herec. Sám ale přiznává, že vždy toužil hrát charakterní role. Svou televizní tvorbu v žádném případě nezavrhuje, vnímá ji jako dobrou praxi. "Jsem rád, že jsem dělal televizní zábavu, já ty zkušenosti zúročím ve své práci na divadle. Tyhle dva světy, jsou sice oddělené, ale v něčem zároveň propojené," říká Petr Rychlý.

Ve své domovské scéně v Divadle Na Fidlovačce si nedávno vyzkoušel roli mlynáře v české klasice - v Jiráskově Lucerně. Jak se mu hrála vážná role? "Měl jsem s tím trochu problémy, protože je ve mně zvyk, že když přijdu na jeviště, tak většinou hraju komické postavy a slyším ohlas u diváků. Teď mi trochu ta reakce chybí," říká Petr Rychlý, který si ale vždy chtěl podobný typ role zahrát a je rád, že to diváci neberou jako parodii.

Také obsazení do televizní role primáře Mázla vnímá jako protiúkol. Vzpomíná, jak se ještě před uvedením seriálu se hodně lidí domnívalo, že to bude zase nějaká sranda a byli pak docela zaskočeni, že jde o vážnou roli. Díky ztvárnění postavy primáře Mázla se také změnil přístup diváků, kteří už na Petra Rychlého na ulici nepokřikují "Peťane, natoč to!" Dnes se na něj lidé většinou mile usmívají, byť jde díky seriálu z gynekologického prostředí hlavně o ženy.

Petr Rychlý se při výběru rolí dlouho řídil mottem Dustina Hoffmana - říkat na všechno "ano". Naučil se dnes nabídky také odmítat? "Letos například už nebudu moderovat silvestrovský večer, odmítl jsem to i loni. Řekl jsem si, že Rychlého už na Silvestra bylo dost a že bych rád diváky překvapil i jinak," říká Petr Rychlý, který lituje, že mu kvůli jeho účinkování v televizních pořadech příliš nechodí filmové nabídky.

Řeč byla i o dalších tématech. Herec otevřeně vyprávěl, jak se nedostal na DAMU nebo jak se vyrovnával s nepovedeným moderátorským výstupem. Prozradil také, jak se mu daboval Joey ze seriálu Přátelé a zavzpomínal na své působení v mosteckém divadle.

Záznam rozhovoru s Petrem Rychlým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio