Petr Kratochvíl

První letošní rozhovor Dopoledního Radiožurnálu se týkal dnešního začátku českého předsednictví Evropské unii. Novoročním hostem Lucie Výborné byl odborník na evropskou integraci a zástupce ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl. V čem vidí největší přínos sjednocené Evropy? "Země, které se zapojily do evropské integrace, dokázaly překonat válečné konflikty, které mezi sebou měly. Je to sice trochu klišé, ale opravdu je to tak." V pátek 2. ledna bude hostem oční lékař Gabriel Hadrávek.

"Jak se vám vysvětloval slogan Evropě to osladíme?" ptala se svého hosta Lucie Výborná. "Tohle je zrovna jedno z problematických témat. Podivné je už to, že máme ty slogany vlastně dva. Evropa bez bariér je slogan vnější, který prezentujeme vůči ostatním členským státům a který zní velmi pozitivně a srozumitelně pro naše zahraniční partnery.

Pak je tu ten domácí slogan, který ani nelze pořádně přeložit. Navíc je to skrytá kritika Evropské unie." Proč vlastně máme dva slogany? "Možná je to proto, že česká vláda má odlišnou strategii, jak prezentovat svůj postoj k Evropské unii a jak ho prezentovat doma. Což není v Evropě úplná výjimka, ale ukazuje to na určitou dvojakost a rozpolcenost české pozice.

Uvědomují si Češi, jak moc je pro nás předsednictví významné? Podle Petra Kratochvíla si to stále hodně lidí nepřipouští. Asi tři čtvrtiny lidí považují předsednictví za irelevantní a jen 25 procent se o něj zajímá, což je možná výsledek nepříliš jasné domácí kampaně. Co může Česká republika během půlročního předsednictví dokázat? Petr Kratochvíl soudí, že jde o kontinuální týmový proces, který navazuje na výsledky předchozích předsednických zemí. Nelze doufat, že můžeme během několika měsíců prorazit s tématem, které nikoho nezajímá.

Kdo vlastně bude předsedat Radě Evropy? Premiér, nebo prezident? "To vždycky záleží na vnitřním uspořádání státu. Například ve Francii rozhodoval prezident Nicolas Sarkozy. V České republice je systém se silnou vládou, a proto nás bude až na výjimky zastupovat premiér," říká Petr Kratochvíl, podle kterého politická nestabilita vládní koalice a nejasný vztah mezi vládou a prezidentem negativně ovlivňuje české předsednictví. Určitým handicapem, který bude muset Česko vykompenzovat v jiných oblastech, může být také to, že u nás stále ještě nebyla ratifikována Lisabonská smlouva.

Jaká jsou největší pozitiva jednotné Evropy? Petr Kratochvíl spatřuje největší přínos nejen v přetrvávajícím bezkonfliktním stavu mezi členskými státy, ale i v jejich spolupráci: "Jsou otázky a problémy mezinárodní politiky, které tradiční uspořádání není schopné adekvátně řešit. Některá témata nejlépe řeší obec, jiná zase stát. Ale pak jsou otázky, které se lépe řeší globálně. V tomto smyslu je Evropská unie velkým přínosem."

A jaká jsou negativa evropského sjednocení? Podle Petra Kratochvíla by v budoucnosti mohlo být velkým problémem uzavírání se unie vůči okolnímu světu: "Evropská unie nemůže fungovat jako pevnost bez ohledu na to, jak dobře, anebo jak špatně se mají její sousedé. Jak říká Hemingway: 'Žádný člověk není ostrov sám pro sebe'."

Záznam rozhovoru s Petrem Kratochvílem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio