Petr Koblic

9. červen 2010

Představujete si burzu jako místo, kde po vzoru amerických filmů pobíhají muži v oblecích a před velkými tabulemi s proměňujícími se čísly vykřikují své nabídky? Pak vězte, že pražská burza vypadá úplně jinak. Právě na otázky týkající se Burzy cenných papírů Praha přišel ve středu do studia Radiožurnálu odpovědět její generální ředitel Petr Koblic. Ve čtvrtek 10. června bude hostem zpěvák Tomáš Klus.

Posledními burzami, kde si dnes ještě filmaři něco pěkného natočí, se nacházejí na newyorském Wall Streetu a v Chicagu. To v Praze už se obchoduje na dálku prostřednictvím počítačových sítí.

„Zatím se nikomu nepovedlo se do našeho systému prolomit. A nemyslím si, že by se něco podobného kdy na světě stalo,“ upozorňuje generální ředitel pražské burzy cenných papírů, že systém burzovních počítačů zatím nemá odhalenu žádnou bezpečnostní slabinu. „Může se stát, že nějaký člen burzy udělá lidskou chybu nebo má špatně naprogramovaný software a v té chvíli se na burze objeví nějaké nesmyslné obchody,“ připouští nicméně, že ani burze se softwarové problémy zcela nevyhýbají.

Jedna z otázek, které se při otevření tématu burzy cenných papírů v laické rovině otevírají, zní: Kdo vlastně rozhoduje o výši cen akcií? Kdo, jak a podle čeho řídí jejich pokles a růst? Odpověď je podle Petra Koblice nasnadě. „Nikdo,“ odpovídá totiž.

Petr Koblic

„Představte si to tak, že na burzu přicházejí poptávky na nákup a nabídky na prodej určitého aktiva. Samozřejmě čím nižší jsou cenové úrovně nabídek, tím víc je poptáváno, a čím vyšší jsou cenové úrovně nabídek na prodej, tím více lidí je ochotno prodat. A někde uprostřed se to střetává,“ přibližuje Petr Koblic.

Nejen o tom, jak proces vytváření ceny aktiva pokračuje, ale i o tom, proč posluchač Radiožurnálu nemůže hned po skončení rozhovoru běžet na pražskou burzu cenných papírů, aby obchodoval, mluvil Petr Koblic mezi 10. a 11. hodinou. Celý rozhovor, který moderoval Tomáš Pancíř, si poslechněte v audioarchívu Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Koblicem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio