Petr Janda

9. březen 2009

V pondělí zavítala do studia Radiožurnálu legenda české hudební scény. Frontman Olympicu Petr Janda mluvil s Lucií Výbornou nejen o své sólové desce a práci na novém muzikálu, který chystá s Karlem Šípem, ale otevřel i osobní témata, jako je vztah s dcerou nebo očekávání narození potomka. V úterý 10. března bude hostem bývalý šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

"Doba, kdy byl Olympic hrán v rádiu, je nenávratně pryč. Dneska už se jen sahá do archivu a novinky jsou nevítány, protože v tom archivu je toho tolik, že další přikládání písní už se rádiům nehodí," říká Petr Janda, který lituje, že jeho nové písně ze sólového alba jsou v étéru zastíněny letitými hity.

Srp, kladivo a rock-and-roll, anebo Střet bolševika s rokenrolem - to jsou pracovní názvy připravovaného muzikálu Petra Jandy a Karla Šípa. "Snažíme se dopátrat všech možných nesmyslů v kulturní sféře, které se odehrály během našeho působení a střetů s bolševikem a chceme to přenést na divadelní prkna. Písně ale budou současný, ne žádný starý rokenroly, ale věci, které píšu teď," prozrazuje Petr Janda informace o projektu, ve kterém figuruje jako autor hudby.

Petr Janda odkojil svými hity několik generací, s Olympicem za pár let oslaví půl století existence. Hudba je neoddělitelnou součástí jeho života a pomáhá mu i v životních krizích a malérech: "Je to takový kamarád do deště, který pomůže překonat těžké chvíle. Hraní mě dodnes strašně baví a nacházím v něm uspokojení, které by se dalo přirovnat například k sexuálním námluvám. Dokážu se s hudbou mazlit."

Více než hudební krize trápí Petra Jandu pocit zbytečnosti, když po vydání nového alba není o desku zájem: "Hudební branže je dneska hodně těžká. Mám pocit, že se tam vytratil určitý cíl. Dříve bylo cílem získat od firmy smlouvu na vydání desky. Teď nic takového není, protože k čemu je smlouva, když si album stejně nikdo nekoupí. Každý jen číhá, kde si to stáhne, anebo vypálí, a proto se vytratila určitá bojovnost mezi kapelami, které si dříve hlídaly žebříčky prodejnosti. Ta soutěživost byla vzrušující."

Proč chtěl být Petr Janda senátorem? Jaký má vztah s dcerou Martou a jak se těší na narození syna? Proč si při skládání muziky zakázal určité postupy a jak bojuje proti hudebnímu i životnímu stereotypu? Odpovědi a názory dnešního hosta si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Petrem Jandou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.