Petr Horký

7. prosinec 2009

Na Petra Horkého si mnozí z nás vzpomenou v souvislosti s televizními pořady a soutěžemi, které uváděl pro Českou televizi. Dnes se již moderováním nezabývá. Stal se z něj cestovatel a režisér na plný úvazek. Za svůj dokumentární film Severní pól očima ufona byl dokonce vyznamenán na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů. V úterý 8. prosince bude hostem Jan Šmíd, spolupracovník ČRo 1 - Radiožurnálu ve Francii.

"Zmrzla nám vodka tak, že v ní byly kusy ledu, což je možné asi při - 45 stupních," popisuje prostředí mrazu a ledu Petr Horký.

Baterie prý nosil raději po kapsách na první nebo druhé vrstvě oblečení, aby je ochránil. Podobný způsob přepravy přinesl jeden poměrně velký problém. Před každým natáčením je třeba baterie vyndat, což s sebou přináší nemilé momenty svlékání.

"Výprava na Severní pól je pěkná dřina," přiznává. Nezapomíná však dodat, že při monotónní dřině se člověk pomalu ocitá ve stavu meditace. "Pak vás napadají myšlenky, na které byste si v běžném životě čas neudělali," nastiňuje kouzlo výpravy.

Pociťuje strach při nebezpečných výpravách? Určitou míru rizika Petr Horký sice připouští, následně však vyjmenovává vybavení, které si s sebou nezapomíná přibalit. "Máme satelitní telefon, GPS navigaci, mapy, takže jsme schopni určit polohu," vysvětluje.

"Severním pólem už nežiji. Pracuji totiž na dalších projektech," tvrdí, ale o svých nápadech z pověrčivosti nemluví. Námětů má dost. "Je jich nekonečně mnoho. Jde jen o to je najít a vcítit se do nich."

"Režisér musí být dobrodruh s dobrou fyzickou kondicí, ale musí být i obchodník," zdůrazňuje finanční otázku dobrodružných výprav.

Co si myslí o hrozbě globálního oteplování? Jak hodnotí svá putování s odstupem? A vrátí se někdy k moderátorské profesi? I odpovědi na tyto otázky se můžete dozvědět při poslechu záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Horkým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině odpověděl Petr Horký na velké množství dotazů v on-line rozhovoru.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.