Petr Horký

22. duben 2008

V úterý byl hostem Dopoledního Radiožurnálu cestovatel a režisér Petr Horký, který 12. dubna stanul spolu s polárníkem Miroslavem Jakešem na Severním pólu. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídali o této cestě a o dalších projektech, které režisér připravuje. Otázky mohli položit i posluchači Radiožurnálu. Ve středu 23. dubna bude hostem sexuolog Petr Weiss.

Jaké to je jít na sever a potom na jih? "Ano, zkusil jsem si to, šel jsem na sever a potom na jih. S Mirkem Jakešem jsme to zkoušeli, měli jsme z toho legraci, ale udělali jsme to. Na pólu se děje spousta zajímavých věcí. Tím, že se tam sbíhají všechny poledníky a člověk má u sebe GPS a kouká se na souřadnice, tak stačí udělat krok a stupně skáčou jak na počítadle. Když si představím, že Pacifikem prochází datová hranice, tak když oběhnu pól, přeskočím datovou hranici. A mohu utíkat po směru nebo protisměru, takže si mohu odečítat nebo přičítat dny," uvedl Petr Horký.

Miroslav Jakeš stanul na Severním pólu už pošesté. Pro Petra Horkého to však byla první výprava. "Co se týká příchodu na pól, tak jsme to měli neskutečně paradoxní. Hecoval jsem se a představoval jsem si 50 variant, jak to může vypadat, ale stala se jednapadesátá. Přicházeli jsme s Mirkem Jakešem poslední kilometry, šli jsme sami dva, šlo se nám dobře, šli jsme rychle, všude ticho a já jsem si říkal, jaká to je nádhera. Najednou v tom tichu slyším vrčení a přiletěla helikoptéra, přistála na pólu, z ní vypadlo jedenáct turistů, kteří si to zaplatili jako zájezd," přiblížil situaci, která na pólu panovala Petr Horký.

Se svým společníkem také na pólu zakopali CD Dobytí Severního pólu Čechem Karlem Němcem. Rozhlasová technika během rozhovoru umožnila Petru Horkému spojit se přímo se spoluautorem této divadelní hry Janem Svěrákem, který polárníkům za celé divadlo poděkoval. "Kdyby se toho dožil Jára Cimrman, tak by byl štěstím bez sebe," zhodnotil Jan Svěrák. Polárníci dostali před svou cestou od divadelníků úkol, a to najít na Severním pólu kompas, který při své cestě ztratil Karel Němec. "Myslel jsem na to celou cestu. Našel jsem takový provázek, a tehdy se dělaly kompasy, na nichž byla nit, která pomáhala v orientaci se Sluncem. To bude určitě ono, to pro vás mám," zvěstoval radostnou zprávu Petr Horký Janu Svěrákovi prostřednictvím Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Horkým si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio