Pešán má nůž na krku, připouští šéf hokejového svazu Král. Věří, že tým má na olympijskou medaili

Jaké šance má česká hokejová reprezentace na blížící se olympiádě? Proč chce prezident Českého hokeje v červnu odstoupit ze své funkce? A proč národní tým čeká už skoro 10 let na medaili ze světového šampionátu? Tomáš Pancíř se ptal Tomáše Krále, prezidenta Českého hokeje.

Za měsíc by už měla být v plném proudu olympiáda, a to včetně hokejového turnaje. Jaký výsledek z Pekingu očekáváte od české mužské reprezentace?

Samozřejmě je velký rozdíl, jestli se ta olympiáda měla sehrát za účasti hráčů z NHL – a když to teď není, tak je to úplně diametrálně odlišná situace. Vím, že to možná pro někoho bude znít až příliš optimisticky, ale já si rozhodně nemyslím, že by tým, který tam pošleme, neměl šanci bojovat o medailové příčky. Doufám, že ho pošleme, protože každou hodinu je všechno jinak.

Čtěte také

Znamená to, že očekáváte, že bude český tým bojovat o medaili?

Já si troufnu říct, že si myslím, že český tým má na to udělat semifinále. A když uděláte semifinále, potom už je to o medaili.

Ptám se i proto, že zatím v této sezóně hokejová reprezentace nezáří. Národní tým je jasně poslední v hodnocení Euro Hockey Tour, vlastně ani jednou ze dvou turnajů Euro Hockey Tour nezvítězil. Po prosincovém Channel One Cupu se v médiích spekulovalo o možném odvolání trenéra Filipa Pešána. Nebyla to šance, jak oživit ten tým?

Tyto situace samozřejmě vždy nastanou, když se nedaří. Je třeba si uvědomit, že se bavíme o dvou turnajích, přičemž na ten první jsme z rozhodnutí manažera i trenérů jeli s týmem, který je prostě mladý. Říkalo se tam, že Rusové mají mladý tým, ale my jsme měli věkový průměr 24 let, čili jsme nebyli daleko od nich. Nedalo se očekávat, že bychom tam udělali nějaký výsledek.

Ale ani mistrovství světa nebylo nijak zázračné.

Dobře, nebudu říkat, že bylo zázračné, nebylo. Že bych to zase ale označil za tragédii, to bych také asi úplně objektivní nebyl. Channel One Cup byl určitá výstraha, to bez debat. Vždycky se pak vyskytnou spekulace o trenérovi. Musím ale říct, že jsme se všichni shodli – jak výkonný výbor, tak také manažer reprezentace i lidé z realizačního týmu – že to není téma a že směrem k hlavnímu trenérovi nejsou negativní vztahy a vibrace.

Čtěte také

Dá se přesto ta situace brát tak, že má Filip Pešán ten pomyslný nůž na krku? Že pokud hokejový tým neuspěje na olympiádě, tak na mistrovství světa by ho už mohl vést někdo jiný?

To se určitě tak dá říct, ale to se dá říct obecně vždy. Myslím si, že i kdyby to byla poslední akce v roce, tak bychom určitě nepřistoupili k výměně trenéra. Ale pochopitelně, pokud by ten projev týmu nebo to vystoupení bylo špatné, pokud by zůstal za očekáváními, která od českého týmu jsou, tak otázka trenéra samozřejmě vždycky vyvstane. Určitě se může stát, že by nepokračoval.

Jak by musel dopadnout hokejový tým na olympiádě, aby Filip Pešán už nebyl trenérem?

Není jen o umístění, ale o celkového projevu mužstva a podobně. Není to postaven tak, že pokud neudělá medaili, tak končí. To určitě ne.

A pokud nedostane do čtvrtfinále?

To by bylo samozřejmě velmi špatné. Já chci jenom říct, že to není striktně dané tak, že ‚neuděláš medaili, končíš.‘ Tak to není. Ale pokud by to bylo pokračováním série, řekněme ty dva turnaje a olympiáda, pak by to samozřejmě bylo na stole velmi aktuálně.

Proč šéfa Českého hokeje říká, že jsme po přelomu tisíciletí na stejné startovní čáře s Němci a Švýcary? A jakou roli sehrála v jeho rozhodování o konci ve funkci kauza vojenského spisu, kterou přinesl Deník Sport? Poslecněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh
Spustit audio

Související