Pavel Šporcl

1. prosinec 2008

V pondělí byl hostem Dopoledního Radiožurnálu houslista Pavel Šporcl. Mluvil nejen o novém albu Gipsy Way, ale i o svých hudebních vzorech a zážitcích z koncertů velkých mistrů. "Dobrý interpret musí na pódiu něco vyzařovat, musí být osobnost, aby mohl manipulovat s davem. Každý z těch umělců mě v tomto smyslu obohatil, a kvůli tomu jsem šel dokonce i na pražský koncert Michaela Jacksona." V úterý 2. prosince bude hostem dirigent Libor Pešek.

V době studií v USA si Pavel Šporcl dopřával koncerty slavných interpretů i instrumentalistů. "Který z nich nejvíc na pódiu vyzařoval?" ptala se svého hosta moderátorka Lucie Výborná. "Těch jmen je hodně. Třeba Pavarotti byl úžasný, to byla radost. Jeho hlas byl tak velký, že překonal všechny zpěváky, které jsem za ty dva roky v New Yorku slyšel."

Pavel Šporcl je uznávaný houslový virtuos, na jehož koncerty chodí i příslušníci mladé generace, která obecně vážné hudbě příliš neholduje. I když se snaží přiblížit tento žánr náctiletým nebo většinovému publiku, předělávání klasiky na pop a její mixování s moderními styly nevidí Pavel Šporcl jako vhodný způsob popularizace. A Jak se mu líbí popová houslistka Vanessa Mae? "Líbí se mi její zadek. Je to hezká holka, ale to je asi tak jediné. Vzala to za správný konec, ale za úplně jiný než já."

Sám se nevěnuje čistě jen klasice, ale vyzkoušel si i spolupráci se slovenskou cimbálovkou Romano Stilo, se kterou natočil nejnovější album Gipsy Way, založené hlavně na tradičních cikánských písní. "Oni mě vzali mezi sebe a jak jsem se s nimi sžil, tak o mě začali říkat, že jsem jeden z nich a že jsem cikánský primáš," říká Pavel Šporcl, který se při hraní s Romano Stilo musel naučit hýbat do rytmu tak, jako byli ostatní hudebníci zvyklí. Při koncertech tedy stojí rovně jako svíčka a tempa ukazuje jen houslemi.

Pavel Šporcl v rozhovoru mimo jiné prozradil, jaký byl jeho učitel Itzhak Perlman, jak vzpomíná na Jiřího Kodeta i to, jestli má trému, když je na koncertě přítomná jeho partnerka.

Záznam rozhovoru s Pavlem Šporclem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio