Pavel Pafko: Kolem prezidenta se dělá maximum. Jestli to někdo zpochybňuje, tak je to poplašná zpráva

Podle lékařského konzilia, které posuzovalo zdravotní stav hlavy státu, vyžaduje prezidentovo onemocnění, aby nadále zůstal v nemocnici. Prezident se podle lékařů nemůže naplno věnovat svým povinnostem. Jak takové konzilium funguje? A kolik informací o prezidentově zdraví má veřejnost právo znát? Hostem Vladimíra Kroce je člen lékařského konzilia, profesor Pavel Pafko.

Dnešní závěry vašeho týmu říkají, že povaha i projevy prezidentova onemocnění jsou velmi závažné a zůstává obtížné odhadnout, jak se bude nemoc vyvíjet. Dá se mluvit o zlepšení od poloviny října?

Výrazně se zlepšila prezidentova výživa, ztratil se ascites, nemá otoky končetin. Jednoznačně klinicky prospívá proti tomu, jak to bylo z dokumentace z 10. 10., kdy byl do Střešovic přijat.

Můžeme tomu ale rozumět tak, že pan prezident se nemůže zcela vyléčit, i kdyby se z něj stal vzorný pacient?

Čtěte také

Podle informací, které mám z dokumentace, jeho onemocnění je něco podobného jako diabetes, kdy to zcela vyléčit není možné, ale lze to kompenzovat a vylepšit. A toho jsme svědky teď v posledních dnech.

Bylo by možné, aby prezident byl na Zámku v Lánech a přitom měl lékařskou péči, kterou potřebuje?

Vzpomenu svoji první přednostkyni, která v době, kdy umíral prezident Klement Gottwald, byla pověřena tím, že kompletně přestěhovala z Karláku operační sál do nějaké velké koupelny na Hradě. Tím chci vysvětlit, že možné je všechno. Když jsou prostředky a vůle, tak lze udělat operační sál na Pražském hradě a operovat tam prezidenta.

Podle nemocnice se lékařský tým pečující o prezidenta scházel každý den a specialisté ÚVN konzultovali prezidentův stav s lékaři z dalších nemocnic. Co se fakticky změnilo svoláním konzilia?

Změnilo se to, že se vyjadřovali i lékaři, kteří nejsou zaměstnanci střešovické nemocnice, nepodléhají názoru svého ředitele. Jestli někdo zpochybňuje kvalitu péče o pana prezidenta, z jistého pohledu tím vysílá do společnosti poplašnou zprávu.

Čtěte také

Do nemocnice přijíždějí každodenně lidé, kteří potřebují hospitalizaci, a představuji si rodinu, která veze tatínka do střešovické nemocnice a říká si: Jestli tam neumějí pomoc panu prezidentovi, tak co bude s naším tátou? To je poplašná zpráva.

Lidé, zaměstnanci, sestry – a můžu vycházet z vlastní zkušenosti, kdy jsme před 25 lety operovali a ošetřovali pana prezidenta Havla –, tak ten personál nikdy nedělá tak špičkový výkon, protože se mimo jiné obává, aby nebyl napaden. Jakmile osud jednoho člověka sleduje 10 milionů, tak je to něco jiného, než když osud člověka sleduje jeho manželka nebo jeho dvě děti.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související