Pavel Maurer nastiňuje domácí i zahraniční kulinární trendy

Jídlo - pokrm - restaurace
Jídlo - pokrm - restaurace

Produkty s obsahem konopí nebo stále větší poptávka po kvalitních a hodnotově vyvážených potravinách. I to můžou být trendy v kulinářství pro následující rok. Co bude pro milovníky jídla v kurzu třeba ve Spojených státech, a co si v restauracích nenechají v roce 2019 ujít Češi?  

Tak tu máme Silvestra a já vám, jako obvykle, představím kulinární trendy, novinky a chutě, jež můžete očekávat v nadcházejícím roce.

Jak jste si určitě všimli, žijeme ve velmi turbulentní době. Někdy mi z toho jde hlava kolem! Úplně na začátku jedna zajímavá informace: Ještě nikdy nebylo na světě vyfoceno tolik jídla jako loni! A já se obávám, že to bude ještě horší!

Bilance Pavla Maurera: kolik napsal glos a co mu píší posluchači

Pavel Maurer je rád za všechny dopisy od posluchačů

Pavel Maurer bilancuje a svěřuje se s tím, co mu píší posluchači Radiožurnálu. Jak sám říká, je rád za kritiku i tipy posluchačů, protože inspirace není nikdy dost.

Všechny sociální sítě na světě hlásí, že ať už jde o Facebook, Instagram, nebo speciální čínské obrázkové servery, v minulosti zatím nebylo k vidění takové kvantum více či méně podařených fotografiích, ať už od odborníků anebo od úplných amatérů, kteří se rozhodli „obšťastnit“ svým gastronomickým nadšením celou planetu!

Můžete obdivovat pečené medúzy, zmrzlinu z avokáda, smažené tarantule nebo máslo z mořských řas a jiné kreace, jež je často těžké nejen pojmenovat, ale i ochutnat!

Co se zdravého jídla týká, to je určitě na pořadu dne. Každopádně, žádná vědecká studie zatím nepotvrdila, že když se budeme krmit pouze slavnými probiotiky, tak že je to pro naše tělo to nejlepší!

Nic proti kvašené zelenině, kysanému zelí nebo tvrdým sýrům a bio-jogurtům. Ale vše je třeba neustále balancovat a nepřehánět. Když budeme jíst jen to, co je doporučováno jako úplně nejzdravější, dost možná to s námi za chvíli praští o zem!

Živočišné prasečí sádlíčko se zdá býti stále neporazitelné a všechny jiné tuky rostlinného, mořského či semínkového původu, nedokáží pohladit naše chuťové pohárky a buňky tak dobře, jako chleba se škvarkama, hořčicí a několika plátky česneku!!

Pavel Maurer: Náruč štědrosti otevírají často lidé, kteří mají sotva pro sebe

Národní potravinová sbírka, Jihlava

Češi jsou přeborníky v pomoci druhým, a to hlavně co se týče charitativní činnosti. Na ulicích třeba vaří a rozdávají jídlo lidem, kteří spadli až na samotné dno.

Cukr a maso, zvláště ten skrytý cukr a nekvalitní maso (vyhoněné práškama), tak ty rozhodně nepatří mezi favority příštího roku! Naopak, produkty s obsahem konopí začínají v mnoha zemích býti legální a počet jejich příznivců se zvolna rozšiřuje.

V Americe teď frčí takzvaný bowls – hluboké misky, kde si pokrm komponujete sami! Základem jsou třeba nudle, rýže, chleba, quinoa fungující jako příloha, a pak si už jen ukazujete v bufetu na smažené kuřecí plátky, jehněčí koule, různé omáčky, dipy, jedlé květiny, zelenou, červenou a oranžovou zeleninu či ovoce, oříšky, semínka a to si všechno sesypete dohromady a jíte.

Je to svěží, barevné, zábavné a chutné. Oči prý si samy dokáží vyhledávat i podle barvy, co potřebuje tělo! No a co budeme jíst v roce 2019 u nás v Česku? No přece to, co vždycky! Tedy hlavně svíčkovou, knedlíky, guláš, smažák a řízky. To je naše klasika, bez níž se většina za nás stoprocentně neobejde ani v tom nadcházejícím roce!

Vážení posluchači, přeji vám, abyste měli odvahu dát si raději třikrát týdně pořádné jídlo, než sedmkrát týdně nějaké nechutné nekvalitní blafy za každou cenu!