Pavel Maurer: Dva důvody, proč si možná i vy dáte v letadle rajčatový džus

12. říjen 2014
Glosa Pavla Maurera

Největší audioportál na českém internetu

rajčatový džus | Foto: Licence Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Generic, Davide Restivo

Pavel Maurer: Dva důvody, proč si možná i vy dáte v letadle rajčatový džus

Je hustý, červený a přidává se do známého koktejlu. Rajčatový džus mnozí z nás nepopíjí každý den, ale na palubě letadla na něj možná dostáváme chuť. Všechno to má vědecké zdůvodnění, jak prozrazuje Pavel Maurer.

Schválně si tipněte! Co lidé nejčastěji pijí v letadle? Pivo, džusy, víno? Nebo vodku? Dříve narození si jistě pamatují, že když se ještě v letadlech podával alkohol zdarma, tak si kdekdo dal pár panáků, aby potlačil strach z letu. Ale ani alkohol není nápoj, kterého se podle celosvětových statistik vypije v letadlech nejvíce.

Budete se asi divit, ale ze všech nápojů z nabídky palubního servisu si cestující objednávají nejraději tomatovou šťávu! Rajčatový džus. Něco, co vypadá barevně poměrně zvláštně a je to dost husté. I lidé, kteří si na pevnině nikdy rajčatovou šťávu nedají, tak v letadle ano!

Čtěte také

Důvodů je hned několik. Některé jsou téměř vědecké a jiné spíše pocitové. Jistý Ernst Derenthal, šéf společnosti, která zajišťuje potraviny pro letadla v Německu, s překvapením zjistil, že každoročně se na palubách vypije více tomatové šťávy než piva. A tak začal pátrat.

Podle výzkumu chutí většina lidí odpověděla, že tomatová šťáva jim v letadle chutná jinak a lépe než na zemi. Připadá jim, že v normálním životě není rajčatová šťáva tak čerstvá, je příliš zemitá. Zatímco když ji pijete v letadle, působí lehce pikantně, příjemně minerálně a velmi osvěžuje.

Co to na nás vlastně působí? Nacházíme se několik kilometrů nad naší planetou v železné rouře, která se někam řítí, a my ji vůbec nejsme schopni ovládat. Je zde vysoká hladina hluku, letadlo různě vibruje, mění se tlak.

Pavel Maurer

V tomto prostředí se dostává naší krvi méně kyslíku, takže se nám trochu uzavírají chuťové a čichové receptory a nosní sliznice se v klimatizovaném prostředí více zvlhčuje. Všechno nám chutná méně výrazně. A tady nastupuje hrdina letecké gastronomie – tomatový džus. Ten totiž chutná víc v letadle než na zemi.

Stejně je divné, že pasažéři, kteří si běžně nikdy rajčatovou šťávu doma neudělají, po ní v letadle nečekaně zatouží. A tak vědci studovali dál naše chování. Proč to vlastně děláme?

Důvody jsou ještě dva. Hustá šťáva uklidní a usadí náš rozechvělý žaludek mnohem více než jiné tekutiny. A někteří pasažéři si dají tomatový džus jenom proto, že si něco podobného objednal jejich soused sedící vedle. Proč by si to alespoň jednou v životě také nezkusili, když už letí letadlem.

autor: Pavel Maurer