Pavel Maurer

14. leden 2012

Největší audioportál na českém internetu

Známý gurmán a gastronomický publicista Pavel Maurer hostem Radiožurnálu | Foto: Alžběta Švarcová, Český rozhlas

Rozhovor s gurmánem Pavlem Maurerem o tom, co lze nalézt v nezávislém průvodci po tuzemských restauracích - Maurerově výběru Grand Restaurant, kdy propadl jídlu i jak připravuje zimní Grand Restaurant Festival 2012

Máte rádi dobré jídlo? Pavel Maurer rozhodně ano. Rád se dobře najím pokaždé, když je to možné, ujistil posluchače i Václava Žmolíka krátce před obědem. Jeden z nejznámějších českých gurmánů, zakladatel nezávislého průvodce po tuzemských restauracích Maurerův výběr Grand Restaurant se jídlem živí. Tak dobrou chuť.

Pavel Maurer se rád dobře nají. Nemá však nějaký vyhraněný styl. „Jsem velký a nadšený experimentátor,“ říká Pavel Maurer. Vyhraněný vkus se snaží programově nemít, při jeho práci by to mohlo být omezující. Důležité podle Pavla Maurera totiž je, z jakých surovin je jídlo uděláno a v jaké sezóně a v jakém prostředí se pokrm podává. A jeden z těch gastronomických experimentů? V Plzni poprvé ochutnal pivní marmeládu.

Ovšem doba krátce před poledním obědem není jediným důvodem, proč si zrovna v sobotu 14. Ledna Václav Žmolík známého českého gastronoma pozval do studia. Už v neděli 15. Ledna totiž začíná gastronomická událost Grand Restaurant Festival 2012. Šedesát tři povětšinou dražších a vyhlášených restaurací po celé republice začne bude vařit a nabízet své chody za zvýhodněné ceny od 200 do 600 korun. Právě Pavel Maurer celý nápad uvedl u nás do provozu.

Heslo festivalu zní „Vzneste se do gastronomického nebe“. Podle Pavla Maurera by totiž nemělo smysl zvát lidi do běžných restaurací, do nichž si mohou zajít tak jako tak. „Chceme lidem zpřístupnit lidem restaurace do kterých se kolikrát bojí vstoupit,“ upozorňuje Pavel Maurer.

Řada zákazníků totiž nechce utratit velké sumy za jídlo, když si není jistá, zda se vůbec nesplete při svém výběru. Právě riziko takového drahého omylu má Maurerův festival omezit. Restaurace i jednotlivá jídla zvýhodněného festivalového menu přitom prochází přísným výběrem. V nejlepších restauracích tak vybíráte ze specialit šéfkuchařů, z tradiční české kuchyně a z jídla složeného z ryze domácích kvalitních surovin. Tak co, ochutnáte?

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Maurerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp