Pavel Maurer
Rozhovor s gurmánem a gastronomickým publicistou Pavlem Maurerem o tom, podle čeho nejčastěji hodnotí restaurace, kde v ČR se letos koná Grand Restaurant Festival i čím jsou v gastronomii typické jednotlivé kouty naší země
Vzneste se do gastronomického nebe! Tak své návštěvníky vyzývá Grand Restaurant Festival, který se právě koná v několika českých městech. A jak to vlastně v gastronomickém nebi vypadá? „Patří do něj všechny restaurace, které se na našem festivalu představují,“ domnívá se milovník dobrého jídla Pavel Maurer, který za festivalem stojí. „Rozhodně jsem tedy zatím neslyšel, že by si u nás někdo stěžoval, že dostal malou porci nebo že mu nechutná.“
Olomoucké tvarůžky smažené v pivním těstíčku, petrželové brambory, teplé tvarohové koblížky s vanilkovým krémem a lesními plody nebo kančí kýta pečená v sádle s kaštanovou nádivkou. To vše i mnoho dalšího můžete ochutnat, pokud v některém z hostitelských měst České republiky navštívíte Grand Restaurant Festival. Ten se koná od 15. ledna do 15. února.
Aby návštěvníci nebyli z nabídky pochutin na festivalu zmatení, přidává Pavel Maurer jednoduchou pomůcku, podle níž se v nabídce mohou snadno orientovat: „Na festivalu platí zásada: vaří se tři typy jídel. Jedním z nich je specialita šéfkuchaře, druhým jídlem by mělo být to nejlepší jídlo podle maminky a třetím jídlem je lokální specialita.“
Právě důraz na lokální gastronomická specifika jednotlivých koutů Česka je pro naši kuchyni v posledních letech typický. „Mnoho restaurací v jednotlivých českých městech předvedlo, že můžeme ochutnat mexickou, italskou nebo francouzskou kuchyni, ale vedle toho můžeme být hrdí i na naše lokální speciality,“ soudí Pavel Maurer.
Ví, o čem mluví. Kromě toho, že se podílí na pořádání Grand Restaurant Festivalu, totiž už od roku 1997 vydává ročenku, v níž na základě nezávislé ankety hodnotí, které české restaurace stojí za to navštívit. Proč v této souvislosti mluví o takzvaných restauračních válkách? Jaké finty používají restaurace, aby výsledky ovlivnily ve svůj prospěch? A jak můžete restaurace hodnotit i vy?
I to se dozvíte v záznamu rozhovoru Lucie Výborné s Pavlem Maurerem. Padly však i další dotazy. Proč je pro restaurace výhodné sousedit s konkurenční restaurací? A bylo by v Česku možné uspořádat podobnou kulinářskou show, jaké se konají v západní Evropě?
Záznam celého rozhovoru s Pavlem Maurerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Výborný: Na hranicích se Slovenskem mohou být otevřené jen čtyři přechody. Slintavka se dále šíří
-
Uprchlík z KLDR: Po návratu z Ruska se severokorejští vojáci dostanou do strany nebo na univerzitu
-
‚Největší tragédie svého druhu na světě.‘ Likvidace škod v Hustopečích má vyjít na stovky milionů
-
Otec Madlenky: Dcera je hravá a zatím netuší, co se děje. Sourozenci by jí chtěli dát i vlastní kost